Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Bij meeste huishoudens ‘vlag uit’ na eerste loonstrookje: bereken het hier

koopkrachtOndanks de stijgende energierekening, hogere zorgpremie én duurdere boodschappen kan voor de meeste huishoudens écht de vlag uit. Zij houden onder de streep meer over, becijferde het Nibud. Verwacht alleen geen enorme winst, tempert het instituut de verwachtingen. Benieuwd hoe het bij jou zit? Bekijk het hieronder. 

Volgende week valt het eerste loonstrookje van 2019 bij miljoenen werkenden op de digitale mat. Voor het Nibud aanleiding om nog eens alle plussen en minnen in de huishoudportemonnee van dit jaar op een rij te zetten. De belangrijkste conclusie: al die veranderingen pakken onder de streep positief uit. Nou ja, voor bijna iedereen dan. Van de honderd meest voorkomende voorbeeldhuishoudens gaan er slechts vier op achteruit. Gemiddeld houden de meeste huishoudens maandelijks een paar tientjes meer over dan een jaar geleden. 

Voor de een komt die stijging neer op een paar euro, voor enkeling loopt die zelfs op tot 130 euro extra per maand. De budgetvoorlichter beseft dat veel consumenten deze uitkomst niet zullen geloven. ,,Door de hogere uitgaven waaronder de gestegen zorgpremie en hogere energierekening denken veel mensen dat ze aan het eind van de maand echt minder overhouden. Prijsstijgingen vallen nu eenmaal sneller in het oog’’, reageert Nibud-directeur Arjan Vliegenthart en voegt eraan toe: ,,Dit jaar dalen de inkomstenbelastingen en stijgen de brutolonen, de uitkeringen en de toeslagen. Dat zorgt ervoor dat de meeste mensen meer overhouden.’’

Gepensioneerden

Voor een alleenstaande met een modaal inkomen (35.000 euro) is de stijging 44 euro per maand. Het Nibud heeft dan gerekend met een hoger netto-inkomen van bijna 98 euro per maand en een hoger uitgavenpatroon van zo’n 53 euro (onder meer door die stijgende zorgpremie en duurdere boodschappen). Tweeverdieners met 1,5 keer modaal inkomen met 2 kinderen (40.000 en 20.000 euro) krijgen er afgerond 33 euro bij. Hun nettolonen zouden volgens de berekeningen van het Nibud maandelijks stijgen met respectievelijk 88 en 43 euro, verder stijgt de kinderbijslag met 14 euro. Méér geld gaat vervolgens op aan uitgaven als de dagelijkse boodschappen: 112 euro.

Goed nieuws is er ook voor gepensioneerden met een aanvullend pensioen. Zij zien na jaren van koopkrachtdaling eindelijk een stijging. Een deel van die groep profiteert flink van de gestegen ouderenkorting en ziet zelfs een iets hogere koopkrachtstijging. Verder, zo blijkt uit de berekeningen van het Nibud, houdt een stel in de bijstand met twee kinderen maandelijks 30 euro méér over dan een jaar geleden. 

Het Nibud benadrukt dat het rekent met gemiddelden. Bij de berekeningen zijn de onderzoekers uitgegaan van een inflatie van 2,4 procent. In dat percentage is de btw-verhoging meegenomen, evenals de hogere energielasten én zorgpremie. Daar zet het rekeninstituut een stijging van het brutoloon tegenover van 2,8 procent. Er is geen rekening gehouden met specifieke situaties (zoals het opeten van het eigen risico, gezinsuitbreiding, minder werken en dergelijke). 

Na het invullen van de gegevens verschijnt jouw koopkrachtplaatje bovenaan in het blauwe vak.