Volledig scherm
PREMIUM
Ben Mandemakers en zijn zoon Stefan © Koen Verheijden

Bij selfmade miljonair Ben Mandemakers moet je niet duur gaan doen

Eén keukentje van eikenhout, daar begon het veertig jaar geleden mee. Nu verkoopt Ben Mandemakers er elk jaar vele duizenden en zet hij met De Mandemakers Groep miljarden om. Toch blijft voor de miljonair familie het allerbelangrijkst.

Quote

Een notering op de beurs? Nee. Nooit. We blijven hier alles zelf beslissen

Half acht. De dag is voor Ben Mandemakers (62) al uren oud. ,,Ik sport eerst een paar keer per week. Tussen kwart voor zes en kwart voor zeven. Hier, in de fitnessruimte op het hoofdkantoor. Ik heb nooit moeite gehad om vroeg op te staan. Wanneer ik een keer om één uur naar bed ga, kan ik er om vijf uur weer uit.’’

Ben Mandemakers is de ‘stuurman’ van De Mandemakers Groep (DMG), met merken als Mandemakers Keukens, Keuken Kampioen, Brugman, Woonexpress en Piet Klerkx. ‘Keuken’ moet ongetwijfeld zijn favoriete woord zijn. Hij is marktleider van de keukenverkoop in Nederland. Overal wordt gekookt in een ‘Mandemakers’.

Hij lacht. ,,Ik koester het nog steeds. Ik ben er eind 1977 mee begonnen en het blijft een inspirerend vak. Heel vaak als ik mensen spreek, hoor ik: ‘Hé mijnheer Mandemakers, hé Ben, ik heb een keuken van u.’ Dat geeft een bijzonder gevoel. Mond-tot-mondreclame is voor ons erg belangrijk. Als ik deze week duizend keukens verkoop, heb ik er zeven- tot achthonderd dankzij die mond-tot-mondreclame verkocht.’’

  1. Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal
    PREMIUM

    Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal

    Met het online verkopen van fietsen, zette prijsvechter fietsenwinkel.nl de markt voor tweewielers op zijn kop. Het lukte het bedrijf binnen een paar jaar de grootste (online) fietsenverkoper van Nederland te worden, maar aan de groei kleefden ook nadelen. Klanten klaagden vooral vorig jaar over langdurige reparaties en werknemers die verkeerd advies en voorlichting geven. Fietsenwinkel.nl gooit het roer om en hoeft niet langer de goedkoopste te zijn.