Volledig scherm
© anp

Bijna 100 supermarkten open op Eerste Kerstdag

Wie onverhoopt iets vergeet voor het kerstdiner, kan straks op veel plekken terecht. Bijna honderd supermarkten gaan op Eerste Kerstdag open. Veel andere winkels volgen een dag later.

Wie twee jaar geleden op Eerste Kerstdag een boodschap wilde halen, moest goed zoeken. Albert Heijn had slechts vijf vestigingen open en een handvol stationswinkels. Klanten van Jumbo konden in acht filialen terecht. Nu openen ze samen ruim negentig winkels, vooral in de Randstad en op stations.

Volgens Jumbo komt het bedrijf met de 25 open filialen op Eerste Kerstdag tegemoet aan de wens van de klant. 'Er is dan gewoon heel veel behoefte aan verse producten', zegt woordvoerster Claire Trügg. Ook Albert Heijn speelt volgens een zegsman in op de wensen van de klant.

Veel supermarkten waren al open op Tweede Kerstdag. Dat sommige nu op beide dagen de deuren openen, heeft volgens marktonderzoeker Joop Holla van brancheorganisatie GFK niet alleen met klantvriendelijkheid te maken. 'De omzetgroei in deze branche is erg beperkt. Elke mogelijkheid die zich voordoet om groei te realiseren, grijpen de supermarkten met beide handen aan.'

Andere winkels blijven op Eerste Kerstdag massaal dicht, maar dat geldt niet voor de dag erna. Voorheen waren het vooral de woonboulevards die massa's mensen trokken op Tweede Kerstdag. Afgelopen jaren kwamen daar al winkels in de binnensteden van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bij, maar ook Utrecht gaat nu overstag.

Dit jaar zijn grootwinkelbedrijven als de Bijenkorf, Media Markt en V&D open in de Domstad. Volgend jaar doen ook veel kleinere winkeliers mee, weet voorzitter Tom Broekman van ondernemersvereniging Centrum Utrecht.