Volledig scherm
Arn Zuyderduin, op de foto hierboven geflankeerd door vrouw en zoon, heft het glas op de uitverkiezing tot beste patatbakker. © FOTO PIM RAS

Bijna hele top 10 in AD-fritestest maakt patat zelf

UpdateDe ambachtelijke bakkers van patat laten zich van hun beste kant zien. Weliswaar is het zelf inkopen, schillen, wassen, snijden en het voor- en afbakken van de aardappelen veel werk, het levert dikwijls wel een frietje op waarbij de consument zijn vingers opeet.

Volledig scherm

Dat blijkt uit de grote AD-Friettest, waarbij een smaakpanel de patat op 85 verkooppunten aan een kritisch onderzoek onderwierp. Op één uitzondering na bestaat de gehele top 10 uit ambachtelijke bedrijven. 'Een ode aan het vakmanschap,' noemt onderzoeksleider Bob Cramwinckel de uitslag. 'Voor een ondernemer die zich wil losmaken van de zo wijdverspreide zesjescultuur liggen er volop mogelijkheden.'

Van Gogh
Winnaar van de AD-Friettest is Vlaams Friethuis Van Gogh uit Amersfoort. Onder toeziend oog van zijn ouders en zoon Rens (10) nam Arn Zuyderduin gisterochtend de oorkonde Beste frietbakker van Nederland in ontvangst. AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink reikte de prijs uit. Volgens Ruesink is 'Van Gogh' in de Amersfoortse Langestraat de 'terechte winnaar' van de AD Friettest 2012. 'De specialisten waren unaniem.'

De test wijst uit dat op vier van de tien verkooppunten friet over de toonbank gaat waar geen enkel plezier aan te beleven valt. Niet krokant en smaakvol, de patat is hier vaak slap en melig. De laatste plaats is voor de friet van Kentucky Fried Chicken in Arnhem. 'Oneetbaar. Alleen goed voor de afvalbak.'

Tijdens de tocht door Nederland blijkt dat bij veel bedrijven opmerkingen te maken zijn over de hygiëne. Des te opmerkelijker is het dat uit onderzoek van het laboratorium Eurofins Labco blijkt dat de olie op alle adressen voldoet aan de eisen van de warenwet. Om de overwinning te vieren, deelde Zuyderduin gisteren een uur lang gratis friet uit.

Ook daarna bleef het druk. Rond half vier begon de wachtrij al enkele meters voor de zaak. 'Er is geen woord gelogen over de kwaliteit van deze friet' zegt Utrechter Anja Visser (43). 'Krokant, niet te vet en heerlijke mayonaise. Hier rij je echt voor om.'