Volledig scherm
Honderden leegstaande rijtjeskastelen bij de Turkse plaats Mudurnu. © AFP

Bijna zeshonderd identieke kasteeltjes staan leeg na faillissement projectontwikkelaar

Het lijkt niet echt, maar het is realiteit. In de buurt van Mudurnu, in het noordwesten van Turkije, staan 587 identieke kasteeltjes in Disney-stijl leeg nadat de projectontwikkelaar failliet ging. Zijn oorspronkelijk plan was 732 villa’s te bouwen, maar het megalomane project is stilgelegd. De leegstaande kasteeltjes staan symbool voor de bouwcrisis in het land.

In 2014 begon de Sarot-groep met de bouw van het grootse Burj Al Babas-project, met maar liefst 732 identieke kasteeltjes en zwembaden, Turkse baden, sauna’s, een shoppingcentrum en moskee. De villa’s moesten qua stijl een mix zijn tussen Franse chateaus en sprookjesachtige Disney-kastelen. 

Maar het bouwsprookje werd dus een nachtmerrie. De Turkse projectontwikkelaar heeft het faillissement aangevraagd, omdat zijn kopers - voornamelijk uit Qatar, Bahrein, Koeweit, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten - de villa’s niet meer kunnen betalen. De daling van de olieprijzen zou veel van Sarots klanten pijn gedaan hebben. Mezher Yerdelen, vicepresident van de Sarot-groep, blijft desondanks hoopvol dat het project eind 2019 kan worden opgeleverd: de rechtbank buigt zich binnenkort over het faillissement. 

Volledig scherm
© AFP

De moeilijkheden waarmee de ontwikkelaar wordt geconfronteerd, zijn kenmerkend voor enkele nog grotere problemen. De bouwsector in Turkije, ooit de locomotief van de economie, is aan het slabakken. De gelijkenis van het Burj Al Babas-project en de spooksteden die zijn ontstaan tijdens de financiële crisis in Spanje, is dan ook frappant. 

Negatieve spiraal in economie

Maar de sector wordt ook getroffen door de negatieve spiraal in de Turkse economie. Na een lange periode van solide groei, kromp die in het derde kwartaal van 2018 met 1,1 procent. De lira verloor vorig jaar 28 procent van zijn waarde tegenover de dollar en de markten zijn nog steeds niet overtuigd dat president Recep Tayyip Erdogan de economische problemen kan aanpakken. Veel economen verwachten zelfs dat het land later dit jaar in een recessie zal terechtkomen.

Mocht het u interesseren: de villa’s zullen ook in curatele te koop worden aangeboden en kosten per stuk zo’n 400.000 euro.

Volledig scherm
© AFP