Volledig scherm
© ANP

Bijval voor leefstijl-bonus door verzekeraars

UpdateZorgverzekeraars zullen de komende jaren meer gaan inzetten op preventie van ziektes. Dat voorspelt hoofdeconoom Marcel Canoy van het economisch onderzoeks- en adviesbureau Ecorys naar aanleiding van de aankondiging van Menzis om een spaarprogramma te beginnen. Dat schrijft het AD dinsdag.

Menzis kondigde maandag aan klanten die gezonder willen leven, te gaan belonen. Verzekerden verdienen punten als zij wat doen aan hun ongezonde levensstijl. Ook vaste klanten en mensen die werken als mantelzorger, krijgen spaarpunten. Hiermee kunnen ze korting krijgen op bijvoorbeeld een rollator, dieetadvies, fysiobehandeling of sportkleding.

Volgens zorgeconoom Canoy is het een belangrijke stap. 'De stap is nu nog vooral een symbolische. Maar het is goed dat dit gebeurt, verzekeraars moeten ergens beginnen. Als Menzis erin slaagt om mensen op deze manier te prikkelen om gezonder te leven, dan valt er op termijn veel winst te behalen. Niet eerder hebben we ons zo sterk gerealiseerd dat wij zelf invloed kunnen hebben op hoe gezond we zijn. En dan bedoel ik niet mensen die buiten hun schuld ziek zijn geworden, maar mensen die als gevolg van overmatig of vet eten overgewicht hebben en daardoor op de zorgkosten drukken,' aldus Canoy.

'Winst voor hele maatschappij'
Ook directeur GGD Nederland Laurent de Vries juicht het initiatief toe. 'Het is goed dat een verzekeraar een gezonde levensstijl promoot. Uit onderzoek van professor Johan Mackenbach van de Erasmus Universiteit blijkt dat 50 procent van alle ziektes te voorkomen is. Er valt daarom nog een hele slag te maken om Nederland gezonder te krijgen. Dat kan winst opleveren voor de hele maatschappij.'

'Solidariteitsprincipe onder druk'
De Vries zet wel wat kanttekeningen bij het initiatief van Menzis. Volgens hem moet voorkomen worden dat hierdoor het solidariteitsprincipe onder druk komt te staan. 'Nu betalen gezonde mensen voor ongezonde en zieke mensen. Dat principe wordt gewaarborgd in het Menzis-plan, maar dat moet in de toekomst ook gegarandeerd blijven. Zorgverzekeraars mogen daar nooit aan tornen.' Ook wijst hij erop dat verzekeraars hun verantwoordelijkheid moeten nemen om met gemeenten en woningcorporaties om tafel te gaan als er in bepaalde wijken geen groenteboer of fitnessruimte is gevestigd. 'Er moet meer worden samengewerkt, zodat ook kwetsbare groepen de keuze kunnen maken om gezonder te leven,' reageert De Vries.

Bij Menzis regende het gisteren reacties op de aankondiging een beloningssysteem in het leven te roepen. Het leeuwendeel van de reacties was positief. In een dag tijd melden zich nog eens 5500 mensen aan voor het spaarprogramma. Het aantal aanmeldingen ligt nu op 17.500. Ook kwamen er negatieve reacties binnen. Zo beklaagden sommige verzekerden zich dat chronisch zieken in het spaarsysteem minder punten kunnen sparen dan mensen die stoppen met roken of gaan sporten.