Volledig scherm
Veel mensen zien de digitale munt als investering, terwijl economen waarschuwen voor een bubbel © ANP

Binck volgt waarschuwing AFM en ziet toch af van gokken op bitcoin

BinckBank ziet toch af van een beleggingsproduct in bitcoins voor particulieren. Dat zou vanaf morgen te koop zijn, maar de Autoriteit Financiële Markt (AFM) waarschuwde consumenten dit weekeinde in deze krant hun geld niet in cryptomunten te steken. 

,,Wij delen de opinie van de AFM dat beleggers die in bitcoin willen investeren zich goed bewust moeten zijn van grote risico's en zich goed in product, de risico's en kosten moeten verdiepen voordat ze erin beleggen'', verklaart een woordvoerder van BinckBank. 

Binck kondigde vorige week aan vanaf maandag zogenoemde bitcoin futures te gaan verkopen. Dat zijn termijncontracten, waarbij de koper met de verkoper een waarde van de bitcoin afspreekt op een toekomstige datum. Op die datum wordt gekeken wat de bitcoin waard is. Is die waarde hoger dan de afgesproken waarde dan heeft de koper winst. Is de koers lager, dan moet hij het verschil bijbetalen.
Dat beleggingsproduct is duur en risicovol. De klant zou bij aanschaf 35 tot 50 procent van de waarde van het contract als onderpand moeten storten. Met de huidige koers is dat al minstens 28.000 euro. 

,,Wij vinden bitcoin futures vanwege de hoge prijs en complexiteit op dit moment toch geen geschikt product voor de kleine particulier belegger. Daarom zullen we deze maandag nog niet aanbieden'', aldus de woordvoerder van BinckBank.
Binck gaat komende week bekijken of het product wel aangeboden wordt aan professionele beleggers. 

  1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
    video

    Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.