Volledig scherm
PREMIUM
© REUTERS

Binnenkort op reis en twijfel vanwege corona? Dit moet je weten

Nu het coronavirus overal in Europa om zich heen grijpt, regent het telefoontjes van (toekomstige) vakantiegangers bij reisorganisaties, verzekeraars en financieel vergelijkers. Wat moet je als je binnenkort een stedentrip naar Napels of een rondreis door Japan gepland hebt? En: hoe slim is het om nu te boeken voor vertrek later dit jaar?

Je hebt een vakantie naar Tenerife in het vooruitzicht (of een andere door het coronavirus getroffen plek), wat moet je dan? 
Zolang het ministerie van Buitenlandse Zaken geen code rood of oranje heeft afgegeven, is er eigenlijk geen reden om niet te gaan. Wie toch twijfelt, kan natuurlijk altijd annuleren. Houd er alleen wel rekening mee dat dit je geld kan kosten, ook als je een annuleringsverzekering hebt.

,,Angst is geen reden om te annuleren”,  weet Bas Knopperts van Independer. Volgens de financieel vergelijker keert de standaard annuleringsverzekering – het gros van de Nederlanders heeft zo’n verzekering – alleen bij ziekte of overlijden uit. Een virusuitbraak is bij de meeste verzekeraars geen geldige reden om te annuleren. Slechts een enkele verzekeraar biedt dit aan, maar alleen in de uitgebreidste annuleringsverzekering, de zogenaamde allriskpolis.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”