Volledig scherm
Een vlucht naar New York wordt nog goedkoper. © REUTERS

Binnenkort van Schiphol naar New York voor minder dan 200 euro

Prijsvechter Norwegian Air vliegt vanaf mei vier keer per week op en neer naar New York vanuit Amsterdam. Dat maakte de maatschappij vandaag bekend.

Voor een enkeltje New York denkt Norwegian aan een ticketprijs van minimaal 199 dollar (omgerekend zo'n 168 euro). Reizigers stappen voor die prijs op Schiphol op het vliegtuig naar JFK Airport nabij New York. Het is voor het eerst dat de luchtvaartonderneming vanuit Schiphol naar de Verenigde Staten zal vliegen. Daarmee gaat het onder meer de concurrentie op trans-Atlantische vluchten aan met Air France-KLM. Bij KLM ligt de prijs voor een retourtje momenteel rond de 700 euro. Bij Norwegian zijn reizigers wel meer geld kwijt aan opties als meer bagage en maaltijden.

Het gebeurt steeds vaker dat prijsvechters inzetten op vluchten over langere afstanden. Naast routes vanaf Schiphol zal Norwegian ook vanuit Madrid en Milaan extra routes naar de VS gaan aanbieden. Met die routes erbij kan straks vanuit zestien Europese luchthavens non-stop op de VS worden gevlogen.

Niet onomstreden

Norwegian is niet geheel onomstreden. Vooral de manier waarop de prijsvechter personeel inhuurt, stuit op veel verzet. Norwegian richtte volgens critici een Ierse dochter op om de Europese en Amerikaanse arbeidswetten te omzeilen. Door de constructie zouden de Noren goedkoop Aziatisch personeel kunnen inhuren tegen veel lagere lonen. Norwegian zelf zegt dat het in Ierland zit om een plek binnen de EU te hebben. 

De passagiersaantallen van Norwegian stijgen met miljoenen per jaar. De omzet van de maatschappij steeg vorig jaar met bijna 16 procent, naar ruim 3 miljard euro. Deze zomer kocht Norwegian maar liefst 110 Boeing 737's.