Angelo de Bruijn (rechts) en zijn medewerkers werken aan één stuk door.
Volledig scherm
Angelo de Bruijn (rechts) en zijn medewerkers werken aan één stuk door. © AD/Martin Sharrott

Bintjes niet aan te slepen bij winnaar van AD Friettest

AD FriettestEen paar duizend kilo bintjes schilt Maxime Nkutu van 's lands beste frietmakers Fers Friethuys in Alphen niet met de hand. Hij is verantwoordelijk voor de was- en schilmachine.

Quote

De frieten zuigen eerst het water op, maar geven dat daarna af aan het vet

Medewerker Fers Friethuys
Baukje Landstra: 'Het is een lekkere, krokante friet'
Volledig scherm
Baukje Landstra: 'Het is een lekkere, krokante friet' © AD
Wietske van Wiechen: 'Niet eerder zulke goede patat gegeten'.
Volledig scherm
Wietske van Wiechen: 'Niet eerder zulke goede patat gegeten'. © AD

Nu Angelo de Bruijn en Max Sleebe van Fers Friethuys de trotse winnaars zijn geworden van AD's Nationale Friettest gaan er zeker drie keer zoveel aardappels doorheen als in een normaal weekeinde.

'Wij staan met een aantal medewerkers continu te bakken,'' zegt Angelo de Bruijn die ondertussen een nieuwe emmer vers geschilde, gewassen en gesneden frieten onder Nkutu's handen weggrist. ,,Het gaat hard. Regelmatig staan onze klanten helemaal buiten te wachten tot ze aan de beurt zijn omdat er binnen geen plek meer is,' vertelt hij.

Goudbruine staven
Opvallend is dat de ongebakken frieten in de grote witte emmers veel groter zijn dan de goudbruine staven die uiteindelijk in de patatzak van de smullende klant liggen. 'De frieten zuigen eerst het water op, maar geven dat daarna af aan het vet. Je ziet niet voor niets veel damp van de frituurbakken afkomen,'' zegt een andere medewerker.

De frieten krimpen dus. 'Van één kilo aardappels houdt je uiteindelijk een halve kilo friet over,' vertelt De Bruijn. De aardappelsoort die de beide patatmannen voor hun product gebruiken, zijn bintjes, maar wel uitzonderlijk grote bintjes. 'Deze kun je niet bij de groenteboer krijgen, alleen bij de groothandel. Er zit een ontzettend goede aardappelsmaak aan die je na het bakken ook echt herkent,' vertelt De Bruijn.

'Helemaal niet zo vet'
De klanten die op het zonnige terras voor Fers Frietshuys in de Raadhuisstraat de patatzakjes leegeten, beamen dat. 'Het is een lekkere, krokante friet,' zegt Baukje Landstra. 'Wat mij ook opvalt, is dat deze patat helemaal niet zo vet is. Het is wel even iets anders dan die bleke fabrieksfrieten die je bij andere zaken wel krijgt.' Haar echtgenoot knikt instemmend. 'Het zijn ook flinke porties trouwens,' zegt hij.

Wietske van Wiechen uit Amsterdam zegt niet eerder zulke goede patat te hebben gegeten. ,,Nou, misschien was die van de vorige winnaar van de friettest uit Eindhoven nog wel ietsje beter,'' zegt haar broer Jelle. 'Maar niks mis met deze hoor,' haast hij zich te zeggen. Ze zijn te gast bij familie in Alphen vanwege Pasen.

'Ik kom hier altijd al,' zegt Erik van Heugten. 'Ik ben al aardig een vaste klant aan het worden. Als je eenmaal deze friet hebt gegeten, ga je nooit meer naar een fastfoodrestaurant. Die slappe frieten krijg je dan niet meer weg,'' zegt hij. 'Ja, misschien met een slok bier.'

  1. Geen akkoord Eurogroep over steunpakket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar
    video

    Geen akkoord Eurogroep over steunpak­ket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar

    De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort. Na een videoconferentie die gisteren om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt morgen voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.