Volledig scherm
Farmaceut Bristol-Myers Squibb neemt biotechnoloog Celgene voor 74 miljard dollar over. © AP

Biotechnoloog Celgene voor miljarden overgenomen

De Amerikaanse biotechnoloog Celgene wordt voor 74 miljard dollar overgenomen door farmaceut Bristol-Myers Squibb. De deal behoort tot de grootste overnames in de biotech- en farmaciesector ooit.

Het gecombineerde concern houdt zich bezig met behandelingen en medicatie tegen onder meer kanker, ontstekingsziektes en hart- en vaataandoeningen, met merknamen als Opdivo, Revlimid, Orencia en Eliquis. Het is de bedoeling dat de fusie later dit jaar afgerond wordt.

De bedrijven stellen dat ze samen negen producten hebben die elk goed zijn voor een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar. Ook is er aanzienlijke potentie voor groei dankzij nieuwe middelen. Op de korte termijn kunnen zes nieuwe middelen op de markt gebracht worden, aldus een gezamenlijke verklaring. Er wordt verwacht dat de samenvoeging zal leiden tot financiële voordelen van 2,5 miljard dollar in 2022.

Aandelen en contanten

De deal wordt afgehandeld in aandelen en contanten. De aandeelhouders van Bristol-Myers Squibb zullen circa 69 procent van het fusiebedrijf bezitten en de aandeelhouders van Celgene krijgen de rest. De overnameprijs van Celgene van ruim 102 dollar per aandeel ligt 54 procent hoger dan de slotkoers van het bedrijf op Wall Street gisteren. De transactie wordt door Bristol-Myers Squibb deels gefinancierd met leningen.