Volledig scherm
Foto ter illustratie. © REUTERS

Bitcoin breekt door grens van 5.000 dollar

De bitcoin is voor het eerst door de grens van 5.000 dollar gebroken. In een paar uur tijd steeg de waarde een paar honderd dollar, gestuwd door aanhoudend enthousiasme over 's werelds grootste virtuele munt.  

Voor een bitcoin moet nu omgerekend een kleine 4370 euro worden neergeteld. Overigens hoef je om in bitcoins te handelen niet per se een hele munt te kopen. Bitcoins worden ook tot acht cijfers achter de komma verhandeld.

De waardestijging is te verklaren door twee recente ontwikkelingen. Allereerst: de Chinese overheid draait haar onlangs ingevoerde strengere regels voor virtuele munten. Daarnaast onderzoekt de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs hoe ze klanten kan helpen bij het verhandelen van virtuele munten.

De laatste maanden is sprake van een opvallende waardestijging. In december vorig jaar was een bitcoin nog minder dan duizend dollar waard. Ondertussen wordt de bitcoin steeds bekender, ook bij niet-nerds.

Sommige mensen zweren zo bij de virtuele munt dat ze zelfs alles durven te verkopen en al hun geld erin investeren. Zo woont de Nederlander Didi Taihuttu nu met zijn gezin (tijdelijk) in een chalet op een camping bij Venlo. ,,Ik kan rijk worden, maar ook alles kwijtraken."