Volledig scherm
PREMIUM
© Vijselaar en Sixma

Bitcoin keldert enorm in waarde

UpdateDe bitcoin zakt ineens flink in waarde. Was de virtuele munt afgelopen week nog dubbel zoveel waard als vorig jaar, nu lijkt de hype rond het internetgoud voorbij. Er komt namelijk geen bitcoin-indextracker, die de handel een stuk gemakkelijker zou maken. Hoe werkt de bitcoin nu eigenlijk?

Vrijwel niemand gaf in 2009 een cent voor de bitcoin, uitgezonderd een paar computerfreaks. Toch bleek de digitale munt een blijvertje die langzaam aan terrein won. Vorige week, acht jaar na de introductie van dit virtuele betaalmiddel, bereikte de bitcoin met ruim 1327 dollar zelfs zijn hoogste waarde ooit. 

Tot afgelopen vrijdag. De koers kelderde in korte tijd 18 procent nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC niet akkoord gaat met een voorstel voor het opzetten van een zogenoemde indextracker voor de bitcoin. 

Zo'n tracker had het voor beleggers veel makkelijker gemaakt om te handelen met de munt. Direct na het 'nee' van de toezichthouder daalde de waarde van het virtuele geld tot minder dan 979 dollar, om daarna wel weer een licht herstel te laten zien.

Hoe werkt de bitcoin en waar koop je zo'n munt?