Bitcoin krijgt vleugels door economische onzekerheid
VideoDe waarde van de digitale munt bitcoin zit al maanden in de lift en liep aan het begin van het nieuwe jaar voor het eerst in ruim drie jaar op tot meer dan 1000 dollar oftewel 955,66 euro.
Vlak voor de kerst lag de waarde op 900 euro, terwijl dit begin augustus vorig jaar nog lager was dan 500 dollar. Zo'n twee jaar geleden was één bitcoin zelfs minder dan 200 dollar waard.
De virtuele munt is de afgelopen maanden in trek door alle onzekerheid in de internationale economie. Volgens analisten wordt de populariteit van de munt versterkt door een groeiende vraag uit China, waar de digitale valuta door beleggers wordt gezien als een interessant alternatief voor de onder druk staande eigen yuan.
Cryptografisch geld
De bitcoin is een elektronisch betaalmiddel. Het zogenoemde cryptografische geld bestaat uit een code dat via een complex wiskundig proces door computers wordt gecreëerd. Bitcoin is tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit geld te gebruiken.
De munt kan snel en anoniem over de hele wereld worden uitgewisseld tussen twee computers zonder transactiekosten en tussenpersonen. In 2009 paste Satoshi Nakamoto de methode - die reeds in 1998 werd beschreven - voor het eerst toe.
Wettelijk is de bitcoin echter geen betaalmiddel, maar een ruilmiddel net zoals zilver en goud. Dat oordeelde de rechtbank in Overijssel in mei 2014.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM86
Lange wachttijden en hoge prijzen in de bouw: 'Er wordt al gewerkt met oorlogsclausules’
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Blokker experimenteert met brood en chips dankzij samenwerking met Chinese robotsupermarkt
Bij Blokker kunnen klanten vanaf morgen ook brood, chips en andere voedingsmiddelen afhalen. Dat is mogelijk door een samenwerking met de Chinese robotwinkel Ochama, een kruising tussen een afhaalsupermarkt en een warenhuis. -
34
Minimumloon gaat volgend jaar al met 2,5 procent omhoog, vakbonden kritisch
Het kabinet gaat het minimumloon volgend jaar al verhogen. Dat is een jaar eerder dan gepland. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS. Door de hoge inflatie gaan de laagste inkomens er momenteel hard op achteruit.
-
1000 euro boete47
Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
Een hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM24
Dit jaar geen wuppies of juichcape bij WK? ‘Er komt zeker Oranjespul, maar zonder verwijzing naar Qatar’
Supermarkt Lidl zal geen Oranjeacties gaan doen rond het WK Voetbal in Qatar, Grolsch laat het kampioenschap eveneens links liggen vanwege de deplorabele mensenrechtensituatie in de Golfstaat. Krijgen we een WK zonder Oranjemeuk? Experts zijn verdeeld.