Bitcoin krijgt vleugels door economische onzekerheid
VideoDe waarde van de digitale munt bitcoin zit al maanden in de lift en liep aan het begin van het nieuwe jaar voor het eerst in ruim drie jaar op tot meer dan 1000 dollar oftewel 955,66 euro.
Delen per e-mail
Vlak voor de kerst lag de waarde op 900 euro, terwijl dit begin augustus vorig jaar nog lager was dan 500 dollar. Zo'n twee jaar geleden was één bitcoin zelfs minder dan 200 dollar waard.
De virtuele munt is de afgelopen maanden in trek door alle onzekerheid in de internationale economie. Volgens analisten wordt de populariteit van de munt versterkt door een groeiende vraag uit China, waar de digitale valuta door beleggers wordt gezien als een interessant alternatief voor de onder druk staande eigen yuan.
Cryptografisch geld
De bitcoin is een elektronisch betaalmiddel. Het zogenoemde cryptografische geld bestaat uit een code dat via een complex wiskundig proces door computers wordt gecreëerd. Bitcoin is tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit geld te gebruiken.
De munt kan snel en anoniem over de hele wereld worden uitgewisseld tussen twee computers zonder transactiekosten en tussenpersonen. In 2009 paste Satoshi Nakamoto de methode - die reeds in 1998 werd beschreven - voor het eerst toe.
Wettelijk is de bitcoin echter geen betaalmiddel, maar een ruilmiddel net zoals zilver en goud. Dat oordeelde de rechtbank in Overijssel in mei 2014.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Diederik Samsom: Nederland laat miljarden aan subsidies liggen voor energietransitie
-
Moederbedrijf Pearle wint ook hoger beroep in overnameruzie
GrandVision, bekend van optiekketen Pearle, trekt ook in hoger beroep aan het langste eind in zijn juridische gesteggel met het Frans-Italiaanse brillenconcern EssilorLuxottica. Dat bedrijf wilde graag inzage in bepaalde vertrouwelijke documenten van GrandVision, maar het gerechtshof in Amsterdam heeft de vordering afgewezen. Eerder kwam een lagere rechter al tot hetzelfde oordeel. -
Recordomzet voor supers in paasperiode
De paasperiode betekende topdrukte voor de supermarkten. Volgens marktonderzoeker Nielsen waren de supers in de week voor Pasen goed voor een omzet van 974 miljoen euro. Daarmee is het vorige record van 915 miljoen euro dat vorig jaar in de boeken werd gezet verbeterd. -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen.
-
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting. -
Hilfiger en Facebook voor de rechter: moet techgigant álle gegevens van nepadverteerders delen?
Op Facebook en Instagram staan duizenden nepadvertenties die Nederlanders proberen te verleiden die leuke trui of broek uit de nieuwe collectie van Tommy Hilfiger online te kopen. Om vervolgens creditcardgegevens buit te maken. -
PREMIUM
Prijzenoorlog aanstaande bij tankstations in grensregio door ‘Niederlockdown’
De prijzen bij tankstations in de grensregio gaan de aankomende tijd flink zakken, verwacht commercieel directeur Jan Pieter de Wilde van Kuster Olie in Babberich. Hij vermoedt dat het dichtgaan van de grens een benzineoorlog in de grensstreek gaat veroorzaken.