Volledig scherm
Het logo van Bitcoin. © AP

Bitcoin nu meer dan 4000 dollar waard

De bitcoin heeft een nieuw record gebroken. Sinds afgelopen nacht is de cryptovaluta meer dan 4100 dollar (ruim 3500 euro) waard.

Stond de teller begin dit jaar nog rond de 1000 dollar, inmiddels is dat bedrag meer dan verviervoudigd. Steeds meer bedrijven staan betalingen met bitcoins toe, waardoor de handel erin een flinke vlucht heeft genomen. Sinds april is het in Japan zelfs een wettig betaalmiddel.

De spectaculaire groei zorgt dat momenteel met name mensen instappen die inzetten op flinke winst. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich daar enigszins zorgen om. Rondom cryptocurrency ziet de toezichthouder gedrag dat vergelijkbaar is met de internetzeepbel van 2002. ,,Het lijkt erop dat veel mensen bang zijn om de boot te missen door de enorme koersstijgingen van de afgelopen maanden. De vraag is of ze weten waarin zij investeren en of ze de achterliggende fundamenten voldoende kunnen doorgronden.” Volgens de toezichthouder hebben zelfs experts daar moeite mee.

Grillig

Grote vraag is nu of en hoe lang de stijgende lijn zich voortzet. In 2013 was al te zien dat de koers van de bitcoin grillig is, toen de munt ineens sterk in waarde afnam. Ook in maart van dit jaar zakte de waarde in.