Volledig scherm
'Virtueel' geld van bitcoin, ter illustratie. © REUTERS

'Bitcoin ongeschikt als vervanger van geld'

Virtueel geld als bitcoin en ether zijn vanwege de sterke waardeschommelingen ongeschikt als vervanging van reguliere valuta als de dollar en euro. Dat stellen onderzoekers van ABN AMRO MeesPierson. 

Quote

De munt is nooit bedoeld als traditione­le valuta zoals de dollar of de euro maar als ruilmiddel

Richard Kohl, BitcoinWednesday.com

Volgens hen is virtueel geld vooral een risicovolle belegging. Richard Kohl van BitcoinWednesday.com en bestuurslid van stichting Bitcoin Nederland is het daarmee eens, maar het risico is natuurlijk om het even. 

,,Bitcoin vertegenwoordigt een volledig nieuwe activaklasse voor de financiële wereld en mag niet worden vergeleken met een traditionele valuta", aldus Kohl. ,,De munt is nooit bedoeld als traditionele valuta zoals de dollar of de euro maar als ruilmiddel." 

Bitcoins kunnen snel over de hele wereld worden uitgewisseld tussen twee computers zonder tussenpersonen. Een koersbeweging van 10 procent of meer per dag is geen uitzondering bij de zogenoemde cryptocurrency, volgens de onderzoekers. 

Stabiliteit

Centrale banken streven juist naar stabiliteit in het financiële systeem. Volgens Kohl is dat echter misleidend. ,,Hoe succesvol zijn banken geweest tijdens de crisis? Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zijn en het is technisch onmogelijk deze te vervalsen, waardoor de munt - waarschijnlijk - op vele manieren al stabieler is."

,,Ook voldoet het traditionele financiële systeem niet aan alle behoeften van de wereld. Bitcoin kan worden begrepen als een innovatief antwoord op dat vraagstuk", aldus Kohl.

De onderzoekers stellen daarbij dat drastische waardeverandering ongunstig kan uitpakken als wordt uitbetaald in bitcoins of er is een schuld aangegaan. Grote koersbewegingen zorgen ook voor financiële onzekerheid, wat fnuikend kan zijn voor het vertrouwen van consumenten en producenten. 

Harde knaken

,,Uiteraard kan een ontvanger bitcoins inruilen voor een traditionele valuta. De koers fluctueert natuurlijk, maar wissel je de munt in rond dezelfde periode behoud je vrijwel dezelfde waarde en blijft de waardeverandering beperkt. Bewaar je het voor een lange periode, dan kan de waarde inderdaad dalen maar ook stijgen", zegt Kohl.

De waarde van de munt wordt bepaald door vraag en aanbod. In 2012 was een bitcoin nog geen 15 euro waard. Half augustus liep de koers op tot bijna 4.000 euro, waardoor de munt ruim drie keer meer waard is dan een troy ounce (31 gram) goud. Het marktkapitaal van bitcoin aan de hand van de prijzen van vandaag bedraagt zo'n 72 miljard dollar.

ABN AMRO kreeg geregeld vragen over cryptocurrencies. De bank geeft momenteel geen advies over de digitale munten. Ook kunnen ze niet als belegging via de bank worden aangeschaft.

Officieel wordt Bitcoin in Nederland ook niet erkend als valuta. ,,Het is een ideaal betaalmiddel voor grenzeloze transacties op het internet. In Zwitserland wordt het al gebruikt voor vergunningen bij de gemeente en voor treinkaartjes.''

  1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
    video

    Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.