Volledig scherm
In een loods in Rijen is woensdag een bitcoinfabriek aangetroffen.

'Bitcoinfabriek' aangetroffen in Brabant, tientallen computers minen digitale valuta in loods

VIDEODe politie heeft vanochtend in een loods in Brabant een heuse 'bitcoinfabriek' opgerold. De huurder van het pand, een 37-jarige Tilburger, is opgepakt voor diefstal van stroom en witwassen.

In een bedrijfspand in Rijen stonden tientallen computers - verspreid over twee etages - digitale valuta te minen (delven). De rekenkracht van de computers is nodig om de digitale munten te maken. De politie kwam de zaak op het spoor door het opvallend hoge stroomverbruik. 

,,We verwachtten eigenlijk een hennepkwekerij aan te treffen. Dit zien we niet vaak'', aldus de politiewoordvoerder. De stroom werd illegaal afgetapt. Netbeheerder Enexis heeft inmiddels de stroom afgesloten. 

Alle apparatuur is meegenomen voor onderzoek. Ook is de auto van de verdachte in beslag genomen. De man wordt verdacht van het witwassen van geld. De politie onderzoekt of er nog meer strafbare feiten zijn gepleegd.

Cryptovaluta

Welke digitale munten werden gemined in Rijen wordt nog onderzocht. ,,Vermoedelijk gaat het niet om bitcoins, maar om andere digitale valuta'', aldus de woordvoerder. De bitcoin is de bekendste van alle cryptomunten.  Hoe lang de de loods al werd gebruikt voor het delven is niet bekend. 

Economieredacteur Sander van Mersbergen legt hieronder uit wat cryptocurrency zijn:

Volledig scherm
De loods in Rijen waar de 'bitcoinfabriek' is aangetroffen.
Volledig scherm