Volledig scherm
De verkoop van Apple's iPhone heeft bepaald niet te lijden onder de invoering van de BKR-registratie voor duurdere smartphones

BKR-registratie schrikt kopers dure iPhones en Samsungs niet af

Nederlanders zijn totaal niet geschrokken van de BKR-registratie voor dure smartphones. Sterker: topmodellen als de iPhone en de Samsung Galaxy S8 zijn populairder dan ooit, blijkt uit onderzoek van  Telefoonabonnement.nl.

Quote

De nieuwe regels hebben niet of nauwelijks invloed gehad op de populari­teit van top­smartpho­nes

Vergelijker Telefoonabonnement.nl

Telecomexperts voorspelden dat budgetmodellen en middenklassers vanaf mei duidelijk terrein zouden winnen. Boven de 250 euro gelden smartphones sinds die datum als lening zodra ze samen in een abonnement zitten. 

Wie dat doet, krijgt een notering bij het Bureau Krediet Registraties.  En dat betekent onder meer dat mensen minder kunnen lenen voor een nieuw huis of nieuwe auto.

De BKR-registratie doet de populariteit van high end toestellen niet dalen, ziet Telefoonabonnement.nl. Weliswaar steeg het aantal sim only-abonnementen na het ingaan van de wijziging, maar de top tien van populaire toestellen bleef vrijwel onveranderd. 

Volledig scherm
Meer consumenten zijn dit jaar naar iPhones gaan zoeken. © Telefoonabonnement.nl

De al snel 600 euro kostende Samsung Galaxy S8 blijkt met afstand de populairste telefoon van het jaar, ruim 1 op de tien consumenten bestelt deze. Daarna volgen de iPhone 7 en 8, die respectievelijk minstens 550 en 700 euro kosten. Ook de Samsung Galaxy S7 enb de iPhone 8 Plus zijn in trek.

,,Uit onze cijfers blijkt dat de gevolgen van de nieuwe wettelijke regels nihil zijn,” stelt de vergelijker dan ook. ,,De nieuwe regels hebben niet of nauwelijks invloed gehad op de populariteit van high end smartphones. Sterker nog, ten opzichte van 2017 is het aandeel mensen dat kiest voor een iPhone zelfs hoger dan in 2016.”

Wellicht zorgt het feit dat de iPhone X ruim 1.000 euro kost zelfs voor het feit dat het nog ‘normaler’ wordt om een dure smartphone te kopen. De populariteit van dat toestel - dat  overigens nog niet goed in de cijfers van Telefoonabonnement.nl is meegenomen - is groot. ,,In theorie zou de verdeling  qua bestellingen nog meer richting Apple kunnen verschuiven,” stelt de vergelijker.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
BKR registratie smartphone © Vijselaar en Sixma

Sim Only

Waar consumenten voor dure toestellen blijven gaan, kiezen ze om een BKR-registratie te vermijden wel vaker voor sim only-bundel. Uit recente cijfers van onderzoeksbureau en marktexpert Telecompaper blijkt dat nog slechts 14 procent van de Nederlanders een abonnement kiest waarbij het toestel in 12 of 24 maanden wordt afbetaald. Voor 1 mei was dat 27 procent.

Telefoonabonnement.nl baseert zich op basis van ruim 1,6 miljoen bezoekers dit jaar en meer dan 600.000 gedragingen van bezoekers naar verschillende webshops. Die data is ook vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Quote

Het aantal bundels met telefoon daalde sinds mei van 27 naar 14 procent.

Cijfers Telecompaper.com
  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.