Tieners met smartphone.
Volledig scherm
Tieners met smartphone. © Dreamstime

BKR-registratie voor smartphone schrikt jeugd af

Veel jongeren gaan vanaf volgende week een goedkoper toestel bij hun mobiele abonnement nemen. Nu iPhones en Samsungs per 1 mei een BKR-registratie opleveren, laten ze dure toestellen noodgedwongen liggen, zeggen experts. 

Quote

De strengere regels gaan zeker impact hebben op de markt.

Tim Wijkman, Telecompaper

Aanleiding voor de verandering zijn de veel strengere regels voor smartphones die op 1 mei ingaan. Mobiele telefoons duurder dan 250 euro leveren dan een registratie op bij het BKR mits ze in combinatie met een abonnement worden besteld. 

Volgens een peiling van onderzoeksbureau Telecompaper verruilt 1 op de zes twintigers die dure iPhone of Galaxy S8 voor een goedkoper model. 18 procent rekent de nieuwe smartphone voortaan apart af en kiest een simonly-bundel. Bij dertigers kiezen nog iets meer Nederlanders een goedkopere telefoon.

Impact

Jongeren kopen hun telefoon vaak op afbetaling bij het abonnement. foto: Sabine Joosten/Hollandse Hoogte.
Volledig scherm
Jongeren kopen hun telefoon vaak op afbetaling bij het abonnement. foto: Sabine Joosten/Hollandse Hoogte. © Hollandse Hoogte

 ,,De BKR-registratie gaat absoluut impact hebben,” stelt Tim Wijkman, analist bij Telecompaper. ,,Wel is nog erg onduidelijk hoe groot het effect gaat zijn.” Ook grootste telefoonvergelijker Bellen.com verwacht dat meer consumenten voor simonly-bundels gaan. ,,Dat is een trend die wij sowieso al sinds 2014 zien,” reageert Ben Woldring, directeur/eigenaar. ,,Wij denken dat de groei door de verplichte BKR-registratie doorzet.”  

Woldring baseert zich op bezoekcijfers op Bellen.com. Zochten drie jaar terug nog zes op de tien mensen op pakketten mét toestel, nu is dat nog slechts drie tot vier en zoekt de meerderheid op simonly.

Dat met name jongeren de dupe zijn, komt omdat zij het vaakst een dure mobiel bij een abonnement nemen. Uiteraard komt dat weer omdat hun inkomen lager is. Van de jongeren tot 24 jaar neemt 85 procent een smartphone bij een mobiele bundel, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten, die de nieuwe regels gaat controleren. Onder 45-plussers is dat slechts een derde.

Leencapaciteit

Quote

Simonly-bun­dels zullen door de verplichte BKR-registra­tie voor duurdere mobieltjes nog populair­der worden

Ben Woldring, Bellen.com

Arnoud Wokke van Tweakers verwacht verder dat Nederlanders langer met een smartphone gaan doen, zeker als ze net een huis willen kopen. ,,Dan zeggen ze: ik wacht nog een jaartje met die nieuwe Samsung. Dat kan ook nu toestellen van steeds hogere kwaliteit zijn.” 

De verplichte registratie bij het BKR betekent dat iemands leencapaciteit flink kan afnemen, blijkt uit berekeningen van De Hypotheekshop. Een huizenkoper die maandelijks 15 euro betaalt voor een smartphone kan bij een jaarinkomen van 25.000 euro een bedrag van 4.058 euro minder lenen. 

Dat bedrag loopt op bij een duurdere telefoon. ,,Mensen moeten zich dus goed realiseren wat de consequentie is als zij bij hun abonnement een dure smartphone nemen,” zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop.

Inkomenscheck

Aanleiding voor de strengere regels is een uitspraak van de Hoge Raad die drie jaar terug bepaalde dat zo’n toestel eigenlijk een koop op afbetaling en dus een lening is. Telecomproviders probeerden nog onder de regulering uit te komen, maar minister Dijsselbloem (Financiën) gaf hen nul op het rekest.

Op 1 januari ging een deel van de regels al in, per volgende week dus de BKR-registratie. Providers zijn verder verplicht voortaan een inkomenscheck doen om te zien of iemand die Galaxy S8 wel kan betalen. Ook komt de bekende waarschuwing ‘geld lenen kost geld’ bij aanbiedingen te staan.

  1. Geen akkoord Eurogroep over steunpakket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar
    video

    Geen akkoord Eurogroep over steunpak­ket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar

    De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort. Na een videoconferentie die gisteren om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt morgen voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.