Blokker gaat 'blokjes' aandelen uitdelen aan klanten
Winkelketen Blokker wil zijn klanten mede-eigenaar laten worden van de onderneming door de uitgifte van certificaten aan trouwe winkelbezoekers. Het plan heet ‘Blokjes Blokker’ en wordt eind november gepresenteerd.
Klanten kunnen bij aankoop van producten in de winkel kiezen voor het in bezit krijgen van een ‘Blokje Blokker’, een fractie van het aandelenkapitaal. Daarvoor maakt de winkelketen gebruik van een loyaliteitsprogramma genaamd ‘Blokker&Jij’. Via dat programma ontvangen klanten bij besteding van iedere 5 euro, online of in de winkel, 1 spaarpunt. Klanten kunnen punten binnen Blokker&Jij inzetten voor voordeelacties of kiezen om ze in te zetten voor de Blokjes Blokker. Bij 20 spaarpunten kunnen klanten een Blokje Blokker, een certificaat van een aandeel, bemachtigen.
Indien Blokker winst maakt en dividend uitkeert, hebben Blokjes-houders ook recht op dividend. Het is nog niet bekend hoeveel van het aandelenkapitaal van Blokker uiteindelijk beschikbaar komt voor de Blokjes Blokker.
Topman
Het plan van de Blokjes Blokker komt uit de koker van topman Michiel Witteveen die de keten in april vorig jaar overnam. Hij sprak eerder de ambitie uit om de keten eind volgend jaar weer winstgevend te krijgen na jaren van aanhoudende verliezen. Daarbij gaat Blokker op termijn mogelijk ook naar de beurs. Houders van Blokjes Blokker krijgen anders dan aandeelhouders geen zeggenschap over de koers van de onderneming.
Klanten mede-eigenaar laten zijn van een winkelketen wint met name in de Verenigde Staten steeds meer aan populariteit. Met name door de coronapandemie zijn meer particulieren begonnen met beleggen.
Om de Blokjes Blokker snel verhandelbaar te krijgen, wordt naar verluidt gedacht over een notering van de certificaten aan een alternatieve beurs als de Nxchange, aldus het FD. De kritiek die veelal klinkt op fractionele aandelen is namelijk dat ze moeilijk verhandelbaar zijn. Blokker zegt echter dat de certificaten voorafgaand aan de mogelijke beursgang niet elders genoteerd zullen worden.
BCC
Het Amsterdamse Mirage Retail, het moederbedrijf van Blokker, Big Bazar en Intertoys, maakte eind september bekend dat het elektronicaketen BCC overneemt. Met de huidige eigenaar, het Franse Fnac Darty werd een principeovereenkomst gesloten over verkoop van alle 62 winkels. Volgens Mirage betreft de overnamesom ‘een symbolisch bedrag’. Topman Witteveen verklaarde een week eerder al dat het Mirage Retail juist in coronatijd wil uitbreiden, onder meer naar de verkoop van elektronica., doe-het-zelfartikelen of meubilair.
Eerder dit jaar startte Mirage een samenwerking met de Chinese designketen Miniso.
Bekijk hier al onze video's over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM26
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Marie-José wonen apart maar delen kosten: ‘Houden niet ieder dubbeltje bij’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marie-José heeft alleen zin om te koken als Ron bij haar is. ‘En anders zit er een Van der Valk vlakbij.’ -
Oprichter Amerikaans cryptobedrijf My Big Coin krijgt 8 jaar cel om fraude
De oprichter van het ter ziele gegane Amerikaanse cryptobedrijf My Big Coin is veroordeeld tot meer dan acht jaar gevangenisstraf. Hij krijgt de straf wegens het oplichten van investeerders en klanten voor miljoenen dollars door virtuele valuta op de markt te brengen met ‘leugens en halve waarheden’, zoals de aanklagers het verwoordden. -
PREMIUM15
Inflatie gedaald, etenswaren nog even duur: ‘Wen maar aan deze prijzen’
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in zijn nieuwste raming dat de inflatie is gedaald. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar afgelopen maand zijn de etenswaren nog geen euro goedkoper geworden. En waarschijnlijk gaat dat ook niet gebeuren, voorspelt de Rabobank. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Overlast door Engelse bellers die aandringen om te gaan beleggen
ARNHEM - Inwoners van Arnhem en omgeving krijgen met regelmaat telefoontjes van hen onbekende telefoonnummers uit Engeland, met landcode 0044. Wie opneemt, krijgt de vraag of er interesse is om te gaan beleggen. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUMmade in west-brabant
Tomado is verdwenen, maar niet bij de mensen thuis
OOSTERHOUT/ETTEN-LEUR - Ooit maakten zo'n achthonderd medewerkers in Etten-Leur droogrekken, afdruiprekken en huishoudtrappen voor Tomado. Van hen zijn er nu twee over. Maar het merk is nog altijd springlevend.