Volledig scherm
Intertoys telt zo'n 500 winkels in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. © arie kievit

Blokker verkoopt Intertoys

updateBlokker Holding verkoopt Intertoys aan de Britse investeerder Alteri. Dat maakte het familiebedrijf vanochtend bekend. Voor hoeveel geld het onderdeel wordt verkocht, is niet bekend.

De speelgoedketen gaat - met inbegrip van alle winkels van Bart Smit en Toys XL en de circa 4.000 werknemers - over naar Alteri. Intertoys werd in 1976 opgericht in Gouda en heeft zo'n 500 winkels in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Intertoys, Bart Smit en Toys XL zijn de afgelopen tijd zo goed als allemaal samengevoegd tot het merk 'Intertoys'. 

Alteri denkt goed gebruik te kunnen maken van de 'sterke positie' die Intertoys heeft op de speelgoedmarkt, die een aantal moeilijke jaren achter de rug heeft.

Uitdaging

Retaildeskundige Cor Molenaar voorziet eerder een 'geweldige' uitdaging voor de nieuwe koper nu consumenten steeds vaker speelgoed online kopen. Volgens gegevens van onderzoeksbureau GfK zou inmiddels bijna de helft al online worden gekocht. 

Quote

De concurrentie in speelgoedland is groot. De nieuwe investeerder zal echt met vernieuwend concepten in de winkels moeten komen.

Retaildeskundige Cor Molenaar

Volgens Molenaar zal die trend doorzetten, met sluitingen van fysieke winkels tot gevolg. Dat sluit aan bij gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek: het aantal speelgoedwinkels daalde tussen 2008 en 2015 van bijna 1.400 naar 1.100. ,,De concurrentie in speelgoedland is groot. Niet alleen Bol.com en Coolblue maar ook ketens als Zeeman en Kruidvat verkopen tegenwoordig speelgoed. De nieuwe investeerder zal echt met nieuwe vernieuwende concepten moeten komen om mensen naar de winkels te lokken. Anders zal het moeilijk worden om te overleven." 

Overlevingsstrategie 

De verkoop van Intertoys maakt deel uit van een overlevingsstrategie van Blokker Holding. Eerder dit jaar jaar kondigde het bedrijf aan de winkelformules Leen Bakker, Xenos, Big Bazar, Intertoys en Maxi Toys af te stoten en alle aandacht te richten op de Blokkerwinkels. 

  1. Ik ben ontzettend blij dat er ongelijkheid is

    Ik ben ontzettend blij dat er ongelijkheid is

    Laat ik hier heel duidelijk over zijn: ik ben ontzettend blij dat er ongelijkheid is. Ik zou niet willen leven in een land waarin iedereen evenveel heeft. We zijn nou eenmaal ongelijk. Volgens psychologen bereiken we de hoogste staat van geluk terwijl we het beste uit onszelf proberen te halen. Inkomen is niet zaligmakend, maar het vooruitzicht van meer inkomen is een belangrijke drijfveer voor mensen om hun best te doen. Vraag je maar eens af waarom jij iedere dag naar je werk gaat en wat je zou doen als je het geld kreeg...precies, lekker apathisch zappen op de bank. Zonder het vooruitzicht op meer door hard te werken verdwijnt de energie die alles draaiende houdt in de wereld, ook onze levenslust. Maar daarbij zijn twee cruciale mitsen: ongelijkheid van uitkomsten stimuleert alleen als de káns op een zo hoog mogelijke plek op de sociale ladder wél gelijk is. Onbelemmerde toegang tot onderwijs en arbeidsmarkt is daarvoor een must. De tweede en misschien nog wel belangrijker is dat er procedurele gelijkheid moet zijn. De allerarmsten (ook in Nederland) moeten systematisch meer moeite doen om de gewoonste zaken in het leven te regelen. Rijke mensen en bedrijven sluizen hun vermogen met gemak uit het zicht van de belastingdienst. Zo wordt ongelijkheid onrechtvaardig.