Volledig scherm
Intertoys telt zo'n 500 winkels in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. © arie kievit

Blokker verkoopt Intertoys

updateBlokker Holding verkoopt Intertoys aan de Britse investeerder Alteri. Dat maakte het familiebedrijf vanochtend bekend. Voor hoeveel geld het onderdeel wordt verkocht, is niet bekend.

De speelgoedketen gaat - met inbegrip van alle winkels van Bart Smit en Toys XL en de circa 4.000 werknemers - over naar Alteri. Intertoys werd in 1976 opgericht in Gouda en heeft zo'n 500 winkels in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Intertoys, Bart Smit en Toys XL zijn de afgelopen tijd zo goed als allemaal samengevoegd tot het merk 'Intertoys'. 

Alteri denkt goed gebruik te kunnen maken van de 'sterke positie' die Intertoys heeft op de speelgoedmarkt, die een aantal moeilijke jaren achter de rug heeft.

Uitdaging

Retaildeskundige Cor Molenaar voorziet eerder een 'geweldige' uitdaging voor de nieuwe koper nu consumenten steeds vaker speelgoed online kopen. Volgens gegevens van onderzoeksbureau GfK zou inmiddels bijna de helft al online worden gekocht. 

Quote

De concurren­tie in speelgoed­land is groot. De nieuwe investeer­der zal echt met vernieu­wend concepten in de winkels moeten komen.

Retaildeskundige Cor Molenaar

Volgens Molenaar zal die trend doorzetten, met sluitingen van fysieke winkels tot gevolg. Dat sluit aan bij gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek: het aantal speelgoedwinkels daalde tussen 2008 en 2015 van bijna 1.400 naar 1.100. ,,De concurrentie in speelgoedland is groot. Niet alleen Bol.com en Coolblue maar ook ketens als Zeeman en Kruidvat verkopen tegenwoordig speelgoed. De nieuwe investeerder zal echt met nieuwe vernieuwende concepten moeten komen om mensen naar de winkels te lokken. Anders zal het moeilijk worden om te overleven." 

Overlevingsstrategie 

De verkoop van Intertoys maakt deel uit van een overlevingsstrategie van Blokker Holding. Eerder dit jaar jaar kondigde het bedrijf aan de winkelformules Leen Bakker, Xenos, Big Bazar, Intertoys en Maxi Toys af te stoten en alle aandacht te richten op de Blokkerwinkels. 

 1. Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’
  PREMIUM

  Gedupeerde kinderop­vang­toe­slag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’

  Tweehonderd ouders die door de fiscus als fraudeur werden afgeschilderd in de rel om de kinderopvangtoeslag gaan vandaag in gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën). Steve Kuipers uit Almelo is één van hen. Hij kan nog steeds niet bevatten dat het zo misging met de kinderopvangtoeslag.,,Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat we nu bij de minister-president zitten vanwege kinderopvangtoeslag, dan had ik je voor gek verklaard. Het blijft bizar dit!”
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.