Boeing 737 MAX in heel Europa aan de grond, TUI zet andere toestellen in
UpdateAlle toestellen van de Boeing 737 MAX 8 en MAX 9 blijven in de EU aan de grond. Dat heeft Europese luchtvaartautoriteit EASA besloten. Met de beslissing groeit de ramp met de neergestorte Boeing van Ethiopian Airlines uit tot een catastrofe voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Vakantiegangers hoeven niet te vrezen: TUI zet vervangende toestellen in bij de getroffen vluchten.
Delen per e-mail
Aanleiding voor de sluiting van het luchtruim is de crash van een Boeing 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines, dat zondag vlak na het opstijgen vanaf de luchthaven in Addis Abeba neerstortte. Daarbij kwamen alle 157 inzittenden om het leven.
Gesloten luchtruim
De Boeing 737 MAX 8 en de MAX 9 moeten in de hele Europese Unie voorlopig aan de grond blijven. De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft dat besloten naar aanleiding van de vliegramp in Ethiopië afgelopen weekend. Zwitserland heeft aangegeven de EASA te zullen volgen. Boeing heeft naast de MAX 8 en 9 ook de MAX 7 in het assortiment. Voor dit type vliegtuig geldt voorlopig nog geen verbod.
Twee Boeings van reisorganisatie TUI die onderweg zijn naar Nederland wijken dinsdagavond uit naar Zuid-Europese luchthavens omdat het Europese luchtruim om 20.00 uur voor dit type vliegtuigen dichtgaat.
Een vlucht vanuit Banjul in het West-Afrikaanse Gambia wijkt uit naar Gran Canaria, een TUI-vlucht vanuit Hurghada in Egypte gaat naar Sofia in plaats van Schiphol. Een TUI-woordvoerster kon niet zeggen hoeveel passagiers er aan boord van de vliegtuigen waren. De reizigers worden ondergebracht in hotels. TUI heeft vliegtuigen ingehuurd om de passagiers verder naar Schiphol te brengen. Wanneer dat precies gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.
Het zijn de enige twee Boeing MAX’s die onderweg zijn naar Nederland, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. TUI heeft drie van dergelijke toestellen. De sluiting van het Nederlandse luchtruim voor de Boeing 737-8 MAX en 737-9 MAX geldt voor onbepaalde tijd.
De stap van de EASA komt nadat de luchtvaartautoriteiten in onder meer Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en België hun luchtruim al hadden gesloten voor toestellen van dat type. Ook diverse luchtvaartmaatschappijen als TUI, Turkish Airlines en Norwegian Air hadden al besloten hun vliegtuigen aan de grond te houden.
Advies
Nederland besloot dinsdag aan het eind van de middag al om het luchtruim voor alle Boeing 737 MAXo-toestellen te sluiten. Dat melde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). De minister nam deze beslissing na advies van de EASA, het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart.
,,Wij hebben de minister geadviseerd het luchtruim voorlopig voor dit toestel te sluiten, net als een aantal van de ons omringende landen. Dit doen we om de veiligheid van de burgerluchtvaart te garanderen en de onrust bij passagiers en omwonden van de luchthavens weg te nemen. De Boeing 737 MAX is een nieuw type, waarmee in korte tijd twee ernstige ongelukken zijn gebeurd. We weten nog niet of er een verband is, er is op dit moment nog heel veel onduidelijk’’, verklaarde het agentschap.
‘Nog gewoon op vakantie met TUI’
TUI-woordvoerster Petra Kok geeft aan dat iedereen die de komende dagen met TUI vliegt, nog wel gewoon op vakantie kan. ,,Daar zorgen we voor. Vanmiddag hebben we extra toestellen kunnen inhuren. In het hoogseizoen huren we ook extra vliegtuigen, dus die contacten waren er al. We kunnen de toestellen gebruiken zo lang als nodig is.’’
Op de site Flightradar24 was vanmiddag te zien hoe toestellen van onder meer Turkish Airlines wel rechtsomkeert maken. Ze waren onderweg naar een Britse bestemming, maar daar geldt sinds vanmiddag een vliegverbod voor het toestel.
‘Paardenmiddel’
Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft noemt het sluiten van het luchtruim voor het vliegtuigtype ‘een paardenmiddel’. ,,Dat doet de Inspectie niet zomaar, want reken maar dat luchtvaartmaatschappijen die hier schade door oplopen met claims gaan komen. Het zou kunnen dat de inspectie meer weet dan wij op dit moment weten, of het idee heeft dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA niet snel genoeg reageert.’’
De FAA heeft het type Boeing 737 MAX 8 goedgekeurd voor de burgerluchtvaart en kan die goedkeuring intrekken, zoals het zes jaar geleden deed bij de Boeing 787 Dreamliner. Alle toestellen van dat type kregen toen een vliegverbod vanwege risico dat lithiumaccu’s in brand konden vliegen. De hele vloot stond drie maanden aan de grond.
Over de oorzaak van de crash in Ethiopië is officieel nog niets bekend. Maandag zijn de zwarte dozen gevonden. ,,Maar dat is vervolgens geen kwestie van simpelweg een usb-stickje in de computer stoppen en dat uitlezen’’, zegt Melkert. ,,De dozen zijn met een enorme klap, misschien meters diep, in de grond beland. Wereldwijd zijn er maar vier laboratoria die ze kunnen uitlezen, onder andere in Parijs en Washington. Daar moeten ze eerst fysiek heen.’’
Dat twee exemplaren van een gloednieuw vliegtuigtype binnen vijf maanden neerstorten, noemt de luchtvaardeskundige heel opmerkelijk. De softwarefout die verantwoordelijk was voor de crash van het LionAir-toestel, zou ook in Ethiopië kunnen zijn opgetreden. ,,Dat weten we nog niet. Het kán ook toeval zijn, dat een vogelaanvaring of menselijke fout de oorzaak is. Dat moet heel zorgvuldig worden onderzocht, want vaak komen daar toch verrassingen bij aan het licht.’’
TUI
TUI, vooralsnog de enige Nederlandse gebruiker van dit nieuwste type Boeing, besloot vanmiddag om hun vijftien 737 MAX 8 en MAX 9 toestellen aan de grond te houden. ,,Dit geeft TUI, de respectievelijke autoriteiten en de fabrikant de tijd deze kwestie te bespreken’’, aldus het bedrijf. Van de vijftien MAX-vliegtuigen van TUI zijn er drie in Nederland gestationeerd.
In totaal heeft TUI vijftien vliegtuigen van het betreffende type. Ze zijn onderdeel van hun vloot van circa 150 toestellen. Gisteren vertrok de laatste Nederlandse TUI-vlucht met het betreffende vliegtuig naar het Spaanse Tenerife.
737 MAX 8 en 9 op Schiphol
In 2018 werd er 508 keer een vlucht met een Boeing 737 MAX 8 of MAX 9 van en naar Schiphol ingezet. Naast TUI vliegen onder meer Norwegian en Czech Airlines met de vliegtuigen van en naar Schiphol. Ook een Turks toestel van Corendon heeft op Schiphol gevlogen, maar deze staat voor de komende tijd niet ingepland voor Schiphol of andere vakantievluchten voor Nederlandse passagiers.
Corendon krijgt later dit jaar als tweede Nederlandse maatschappij de beschikking over een Boeing 737 MAX 8-toestel. Het toestel wordt begin juni verwacht en de bestelling is nog niet geannuleerd. Corendon: ,,Het is nog niet duidelijk wat het ongeluk heeft veroorzaakt en of het toestel daar de oorzaak van was. Daarom hebben we op dit moment geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van het toestel. Zoals elke airline staan we continu in nauw contact met Boeing en volgen we eventuele aanwijzingen uiteraard strikt op.”
Ruim 5.000 bestellingen
Boeing levert in totaal zo’n achthonderd vliegtuigen per jaar, dus de 737 MAX is al goed voor zeker zes jaar werk bij de vliegtuigbouwer uit Seattle.
Het toestel heeft energiezuinige motoren en is daarom erg populair. Brandstofkosten maken een derde van de totale kosten uit bij vliegen, dus een zuinig toestel kan de maatschappijen veel geld besparen.
Het aandeel Boeing ging vandaag opnieuw onderuit op de beurs in Wall Street. Het aandeel kelderde met ruim 5 procent. Gisteren daalde de koers ook al met ruim vijf procent als gevolg van de crash van de Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines.
Kijk hier naar beelden van beide rampplekken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Bekende youtuber (34) beschuldigd van veroorzaken beursgekte: ‘Dit is belachelijk’
Een particuliere Amerikaanse belegger die op YouTube een kanaal met 420.000 abonnees beheert, wordt aangeklaagd vanwege betrokkenheid bij de opmerkelijke stijging van de aandelen van computerspellenwinkel GameStop. De 34-jarige Keith Gill zou zijn volgers op YouTube en Reddit hebben opgeroepen op grote schaal de financiële markt te manipuleren. In een schriftelijke verklaring weerspreekt Gill alle aantijgingen. ‘Ik behoor niet tot groepen die probeerden de prijs op te drijven.’ -
95
De horeca is het zat en sleept de Staat voor de rechter
Nu de horeca waarschijnlijk langer de deuren gesloten moet houden, pikt Koninklijke Horeca Nederland het niet meer. De brancheorganisatie stapt naar de rechter om een snelle heropening en een beter steunpakket af te dwingen. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUMVerkiezingen
‘Economische groei moet weer een middel zijn, geen doel zoals nu’
In aanloop naar 17 maart geven politieke partijen hun standpunten op het gebied van wonen, werken, duurzaamheid, asfalt en de nexit. Vandaag: De roep om doorgeschoten aandeelhouderskapitalisme aan banden te leggen, klinkt almaar luider. Eppo Bruins (ChristenUnie) en Joost Sneller (D66) pleiten voor stevige overheidsinmenging.
-
Winkelketens Miss Etam en Steps failliet verklaard: ‘Dit einde was bijna onvermijdelijk’
Winkelketens Miss Etam en Steps zijn nu echt failliet. Volgens vakbond AVV is het faillissement uitgesproken. Dat werd vorige week aangevraagd door werknemers van de beide winkelketens. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.