Volledig scherm
Bruna-winkel op het Centraal Station in Rotterdam. © ANP

Boekwinkelketen Bruna en Audax, moeder van AKO en Marskramer, gaan samen verder

UpdateBruna gaat op in Audax Groep, de organisatie achter onder meer AKO en Marskramer. De boekwinkelketen met 273 vestigingen blijft wel onder de eigen naam actief. Audax-topman Casper de Nooijer noemt Bruna een “iconisch merk” en wil de keten een prominente rol geven in de strategie van zijn bedrijf.

Bruna, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 19e eeuw, bestaat net als andere formules van Audax voor een groot deel uit franchisewinkels. De keten is nu nog voor 100 procent in handen van de Shared Stories Group, die Bruna zo’n twee jaar geleden overnam van PostNL en ING.

De partijen maken geen financiële details bekend. Ook is niet duidelijk wat de deal precies voor de werkgelegenheid betekent. Op het hoofdkantoor van Bruna werken zo’n 85 mensen.

Samen zijn Bruna en Audax goed voor een omzet van 350 miljoen euro, 1700 medewerkers en zo’n 1300 filialen. Beide partijen verwachten door schaalvoordelen en een grotere inkoopkracht sterker en efficiënter te kunnen werken. Dat laatste is goed nieuws voor Bruna. De keten was de afgelopen jaren vooral bezig met het terugbrengen van zijn verliezen.

Bruna-baas Stefan Hutten zegt dat zijn keten naadloos aansluit bij Audax. ,,Daarnaast leveren onze mensen met hun specifieke expertise bijvoorbeeld op het gebied van e-commerce een waardevolle bijdrage aan de gecombineerde organisatie.”

Marskramer

Audax was onlangs nog negatief in het nieuws door leveringsproblemen bij franchiseketen Marskramer. Het concern, dat zichzelf een zakelijk platform voor logistieke retail noemt, benadrukte in oktober alles op alles te zetten om dat zo snel mogelijk op te lossen.

De Bruna-deal kan naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar worden afgerond. Onder meer de Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet nog groen licht geven.

  1. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

    Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

    Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”