Volledig scherm
© ANP

Boete van 375.000 euro voor dreigend incassobureau

De Autoriteit Consument & Markt legt incassobureau Credit Invest een boete van 375.000 euro op. Het bedrijf zette consumenten onder druk om rekeningen te betalen, die niet rechtsgeldig waren. 

De direct leidinggevende kreeg een boete van 40.000 euro. Het incassobureau heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen de boete. 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kwam de onderneming - ook wel bekend onder de naam De Nederlandse Incassocentrale en waar ook Credit Pay, MKBusiness en Stichting Derdengelden Incasso Service onder vallen - op het spoor na klachten.

Dreigen

Als consumenten weigerden te betalen of opheldering vroegen over hun rekening, bleef het bedrijf hardnekkig aandringen bij de consument om de rekening te betalen. Vaak ging het om rekeningen van ongewenste abonnementen, zoals op kortingsdiensten. Het incassobureau dreigde vervolgens met gerechtelijke procedures en hoge incasso- en proceskosten. 

De consumentenwaakhond heeft gegevens uit het onderzoek met het Openbaar Ministerie gedeeld. Dát onderzoek loopt nog. Incassobureau Intrum Justitia kreeg ook een tik op de vingers. Als het bedrijf zich niet aan de afspraken houdt over verbeteringen, kan het alsnog een boete krijgen. 

Intimideren 

Consumenten worden regelmatig gedupeerd door incassobureaus, zei de ACM al eerder. Daarom treedt het hard op tegen foute incassobureaus die mensen intimideren of onterechte kosten rekenen. 

,,Bij incasso gaat het vaak om kwetsbare consumenten. Wij treden op tegen incassobureaus die de regels niet naleven. Hiermee willen wij de problemen van consumenten met incassobureaus verkleinen'', licht Bernadette van Buchem, directeur consumentenzaken van de ACM, toe.