Volledig scherm
© ANP XTRA

Boete voor agressief innend incassobureau valt lager uit

Incassobureau Credit Invest, beter bekend onder de naam De Nederlandse Incassocentrale, hoeft van de rechter iets minder boete te betalen voor het agressief innen van vage nota's dan eerder opgelegd.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaf het bedrijf vorig jaar een boete van 375.000 euro omdat het consumenten onder druk zette om ongeldige rekeningen te betalen. De directeur kreeg daarnaast een geldstraf van 40.000 euro.

De rechter is het met de toezichthouder eens dat de agressieve handelspraktijken niet door de beugel konden. Maar de boetebedragen vallen wel iets lager uit, namelijk 365.000 euro en 38.500 euro.

Minder lang geduurd

Dat hangt ermee samen dat een van de geconstateerde overtredingen volgens de rechter minder lang heeft geduurd dan ACM stelde. Credit Invest kan nog hoger beroep instellen tegen deze uitspraak.

Het bedrijf drong bij consumenten hardnekkig en ongewenst aan op betaling van overeenkomsten die telefonisch waren afgesloten. Daarbij werd dan gedreigd met gerechtelijke procedures en hoge incasso- en proceskosten.

Maar abonnementen op bijvoorbeeld kortingsdiensten zijn volgens de regels pas geldig als de consument er schriftelijk mee heeft ingestemd.