Volledig scherm
NOPN bv, het bedrijf achter DeReisPlanner, was gevestigd in dit kantoor in Dordrecht. © Google Street View

Boete voor innen onterechte rekeningen ‘vakantievilla’s’

Het bedrijf achter DeReisPlanner, een aanbieder van vakantievilla's, heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete gekregen van 360.000 euro. Volgens de toezichthouder incasseerde de in Dordrecht gevestigde onderneming ten onrechte rekeningen na misleidende telefonische verkoop. 

Ook de verantwoordelijk leidinggevende krijgt een boete, van 40.000 euro. De 360.000 euro komt overigens voor rekening van de bv NOPN, nu groothandel Imperial Food. De geldstraf komt hoger uit dan eigenlijk de bedoeling was, omdat het bedrijf niet heeft meegewerkt aan het onderzoek van de ACM. De onderneming kan het besluit nog aanvechten.

Incassobureau's

DeReisPlanner belde mensen met een onduidelijk aanbod voor het huren van een vakantievilla. Later zou een e-mail met aanvullende informatie worden gestuurd, maar veel consumenten ontvingen die nooit. Wel volgden er rekeningen, zonder dat er een overeenkomst was gesloten. 

Gedupeerden die weigerden te betalen, werden vervolgens onder druk gezet, onder andere door incassobureaus.

Waarschuwingen

De Consumentenbond reageert verheugd op de boete. Zowel de ACM (Autoriteit Consument & Markt) als de Consumentenbond waarschuwde eerder al voor DeReisPlanner en adviseerde iedereen om niet te betalen.