Volledig scherm
Johnny en Robert Spies showen één van hun houten creaties © AD/Joost Hoving

Bollenbroertjes scoren met houten horloges

De broers Johnny (23) en Robert Spies (20) uit bloembollenbolwerk Sassenheim stampten in een jaar tijd een eigen horlogemerk uit de grond. Ze verkopen hun houten uurwerken nu tot in de VS en Nieuw Zeeland.

Volledig scherm
Een heren-horloge uit de collectie van 1915 watches © AD/Joost Hoving
Quote

Bestaande houten horloges zijn duur en vaak saai. Dat kunnen wij beter, dachten we

Johnny Spies, 1915 watches

Nee, dat het zó snel zou gaan, hadden ze zelf ook niet verwacht. ,,Het idee voor 1915 watches is minder dan een jaar oud," vertelt Robert Spies (20). De HBO-student commerciële economie droomde al tijden van een eigen product, alleen wist hij niet wat. ,,Toen stuitte ik op een zonnebril met houten montuur en begon ik te bedenken wat er nog meer met hout mogelijk zou zijn."

Al snel komt hij op horloges uit. Niet dat houten klokjes nieuw zijn, alleen zijn ze vaak aan de prijs. ,,Denk 150 euro en meer." Broer Johnny ontwerpt daarop enkele houten horloges met kleurige, frisse wijzerplaat, die nog betaalbaar zijn ook. ,,Bestaande houten horloges zijn behalve duur erg saai," doceert hij. ,,Alles is van hout, ook de wijzerplaat. Dat ziet er niet mooi uit."

De merknaam 1915 watches ontstaat vervolgens toevallig. Omdat de klokjes een minimalistische look en feel dienen te bezitten, besluiten de broers de wijzerplaat grotendeels leeg te laten. De '15' bij het eerste kwart vormt de uitzondering, net als de zeven vlak na het tweede kwart. ,,In de 24-uurstelling is de '7' een '19'."

Pure materialen
Tezamen vormen de getallen '1915' zien de broertjes. ,,Toevallig het jaartal dat de industriële revolutie goed op stoom kwam," aldus Robert. Dat gegeven past in het verhaal dat beiden willen vertellen. Als ondernemers weten ze dat een mooi product in het huidige tijdsgewricht niet volstaat. ,,Het gaat ook om een stuk beleving, dat kopers een goed gevoel geeft. En ons verhaal is dat van een eerlijk product, gemaakt van natuurlijke, pure materialen."

Als de broers in Azië een houtbewerker hebben gevonden, wordt er eerst uitgebreid getest met enkele proefexemplaren. Afgelopen zomer gaat 1915 Watches dan officieel van start.Tot verbazing van beiden begint hun business vrijwel meteen te draaien. ,,Al snel volgen bestellingen uit de VS en Nieuw Zeeland, geen idee hoe mensen bij ons terecht kwamen." Ook belt een juwelier uit de buurt met de vraag of hun horloges in zijn schappen mochten.

Quote

Laatst ontvingen we een foto van een blije klant die ons horloge droeg voor de Golden Gate brug in San Francisco. Fantas­tisch toch?

Robert Spies
Volledig scherm
De broertjes Spies hebben het ondernemersbloed door hun aderen stromen. In nog geen jaar kregen ze 1915 watches van de grond. © AD/Joost Hoving

Fotomodel
Een klein jaar na de lancering zijn de houten horloges van de gebroeders Spies in diverse shops in de Bollenstreek en de Leidse regio verkrijgbaar, net als in Den Haag en Amsterdam. Komend jaar moet dat héél Nederland worden.

Een groot marketingbudget ontbreekt daarbij, het verwerven van bekendheid verloopt geheel via internet en social media. En dankzij hun frisse uiterlijk kunnen beide heren moeiteloos zélf voor fotomodel spelen op de publiciteitskiekjes op de site. Bespaard wordt verder op kantoorkosten: ze runnen 1915 Watches gewoon vanuit een aanbouw in hun ouderlijk huis te Sassenheim. Moeder Spies, met horloge van haar zoons om de pols uiteraard, fungeert als koffiejuffrouw tijdens het interview. 

De aanpak loont, want 1915 Watches maakt nu al bescheiden winst. Belangrijker vinden Robert en Johnny echter de lessen in ondernemerschap. Zo verzuimden de heren aanvankelijk om met dameshorloges te komen. ,,Als man kijk je blijkbaar eerst naar wat je zelf mooi vindt," zegt Johnny. Dom, want vrouwen zijn modebewuster en bestellen vaak meer. ,,Ze willen bij elk kledingsetje een passend horloge." Komende maand komen de broers met een nieuwe horlogelijn.

Golden Gate
De eerste uurwerken zijn van Canadees eikenhout, bamboe en ebbenhout vervaardigd met een natuurstenen wijzerplaat - de nieuwe klokjes zijn van walnoothout. De wijzerplaat is van jeans-stof. ,,Je hebt dus een primeur," grijnst Robert.

Het mooiste noemen de broers de voldoening iets te hebben bedacht dat mensen mooi vinden. En dat in zo korte tijd. ,,Gisteren kregen we een foto gemaild van een koper die met ons horloge poseert bij de Golden Gate in San Francisco. Dat is toch super?"