Volledig scherm
© AFP

Bonden tegen benoeming Canadees als baas Air France-KLM

De Franse vakbonden verzetten zich tegen de beoogde nieuwe topman voor Air France-KLM. Hoogstwaarschijnlijk wordt op korte termijn de Canadees Ben Smith benoemd. De bonden noemen het 'onbegrijpelijk' dat een niet-Fransman de leiding krijgt over het concern.

Naar verluidt komt het bestuur van de luchtvaartmaatschappij vanmiddag bijeen voor de benoeming van Smith, de huidige topman van Air Canada. Air France-KLM wil niet ingaan op die berichten. De Canadees zou dé favoriete kandidaat zijn van de commissie van de luchtvaartmaatschappij die de voordracht doet.  

Smith, die Engelstalig is maar goed Frans spreekt, krijgt als baas van Air France-KLM de loodzware taak om een uitweg te vinden in het loonconflict met de piloten bij de Franse tak van het bedrijf. Die kwestie kostte zijn voorganger Jean-Marc Janaillac de kop. Smith heeft in elk geval ruime ervaring met onderhandelingen met vakbonden bij Air Canada. Hij ging voorop in de gesprekken met zowel piloten als het cabinepersoneel en sloot daar in 2015 nieuwe cao's voor de duur van tien jaar.

'Onpartijdige behandeling'

Een aantal vakbonden, waaronder de Franse pilotenvakbond SNPL, de belangrijkste vertegenwoordiger van Air Francepiloten, laat weten fel gekant te zijn tegen de benoeming van de Canadees. De bond pleitte recent nog voor tussenkomst van de Franse president Emmanuel Macron, opdat de kandidaten een 'onpartijdige behandeling' zouden krijgen. 

Toch lijkt Macron daar niet voor te porren. Volgens overheidsfunctionarissen zou hij geen bezwaar hebben tegen de eerste niet-Franse topman voor het concern. De Franse overheid heeft een belang van 14 procent in Air France-KLM.

Verschillende bestuurders van Air France-KLM zagen het liefst dat KLM-baas Pieter Elbers de functie krijgt, meldde het Franse zakenblad Challenges eerder. Maar ook de kandidatuur van Elbers kon de Franse bonden niet bekoren. Dat gold ook voor de andere kandidaat, Philippe Capron. De financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia is weliswaar Frans, maar heeft onvoldoende ervaring in de luchtvaartsector.

Volledig scherm
Ben Smith. © REUTERS
  1. Sumo-verdachten woedend om geheime docu: ‘Dit is geen eerlijk proces’
    PREMIUM

    Su­mo-verdachten woedend om geheime docu: ‘Dit is geen eerlijk proces’

    De strafzaak rondom belastingfraude van de bekende sushiketen Sumo mag niet zomaar verder gaan, nu blijkt dat een cameraploeg jarenlang heeft meegekeken tijdens het onderzoek van justitie. Dat zegt hoofdverdachte – tevens oprichter – Chi Ho L., die pas gisteren hoorde over het bestaan van de film. ,,Ik hoop dat de rechter hier goed en objectief naar gaat kijken. Een film kan nooit een eerlijk proces zijn’’, laat hij weten.