Volledig scherm
Wie de drukte bij het boodschappen doen wil omzeilen, moet naar Sint-Michielsgestel. © ANP

Boodschappen doen zonder prikkels en in alle rust? In Sint-Michielsgestel kan het

Even snel door de supermarkt om je boodschappen te doen. We doen het allemaal. Maar voor sommige mensen is een bezoekje aan de supermarkt een hele onderneming door de vele prikkels en storende geluiden. Daarom introduceert Albert Heijn in het Brabantse Sint-Michielsgestel een wekelijks uurtje 'prikkelarm winkelen'.

Een woordvoerder van de Albert Heijn deed de plannen begin deze maand uit de doeken tegenover de Nederlandse Vereniging voor Autisme. De assistent-bedrijfsleider van de Albert Heijn, Eva Mennens, denkt dat veel mensen baat kunnen hebben bij dit speciale uurtje. 

Volgens haar komen veel mensen met autisme bij de winkel. ,,Dat heeft te maken met de nabijheid van meerdere afdelingen van het instituut Kentalis, dat is onder andere gespecialiseerd in beperkingen op de gebieden horen en communicatie. Daarom is het ook logisch dat ons filiaal hier als eerste in Nederland mee begint. Maar als deze pilot slaagt, zullen er ongetwijfeld meerdere Albert Heijn-vestigingen volgen."

Om het idee goed vorm te geven, schakelde de winkel de hulp in van klanten. Dat leverde een waslijst aan opmerkingen op. ,,Ik krijg óók veel reacties van mensen met angstklachten, hersenletsel of burn-out. Vooral de muziek en de felle lichten blijken een probleem te zijn, maar bijvoorbeeld ook de reflecties van de spiegels in onze koelvakken en de displays bij de kassa’s."

Mennens kwam op het idee door een artikel in het Eindhovens Dagblad waarin verteld werd over eenzelfde initiatief in Engeland. Daarin liet de NVA weten dat Nederland ver achterloopt met dit soort initiatieven. Reden voor Mennens om contact op te nemen met de NVA en na te denken over een goed plan. Ook werd de hulp van klanten ingeschakeld. Dat leverde een lijst met 100 aandachtspunten op.

Prikkelarm

Bij Omroep Brabant maakte de assistent-bedrijfsleider bekend dat vanaf dinsdag 25 september van 08.00 uur tot en met 09.00 uur in alle stilte gewinkeld kan worden. Dat blijft de vaste dag en tijd voor mensen die niet tegen te veel prikkels kunnen om hun boodschappen te halen.

Tijdens dat uurtje komt de Albert Heijn haar klanten tegemoet door geen achtergrondmuziek te draaien. Daarbij zijn dimmers geïnstalleerd om de felheid van de lichten terug te schroeven. 

Het tijdstip is heel bewust gekozen. Op de lijst met klachten kwam ook het niet netjes rechtstaan van potjes naar voren. Door de bevoorrading zijn op dat moment alle producten goed aangevuld.

De winkel is tijdens het uurtje voor iedereen toegankelijk. Het personeel levert ook normale service. Medewerkers hoeven bijvoorbeeld niet te fluisteren.