Volledig scherm
Een wijk in aanbouw in Almere, 2010. © ANP XTRA

Bouwers lozen personeel door 'foute faillissementen'

Steeds vaker laten bouwbedrijven zich failliet verklaren om hun vaste personeelsleden te kunnen lozen. Na zo'n faillissement maken ze geregeld een doorstart met zelfstandigen (zzp'ers), waardoor ze veel goedkoper uit zijn.

Dat schrijft het AD vandaag.

Door de constructie hoeven failliete bouwbedrijven bovendien geen ontslagvergoeding te betalen. Vakbond FNV Bouw zegt dat deze 'foute' faillissementen op dit moment schering en inslag zijn in de branche.

Zwaar weer
'Bouwbedrijven verkeren momenteel in zwaar weer. De concurrentie is moordend. Werkgevers willen maar één ding en dat is zo goedkoop mogelijk personeel inhuren', zegt FNV Bouw-bestuurslid Wilco Veldhorst in het AD.

Door het inschakelen van zzp'ers bespaart een werkgever fors op de loonkosten. Bovendien kunnen ze probleemloos aan de kant worden geschoven als ze overbodig zijn geworden.

'Niet op grote schaal'
De werkgevers in de bouw, verzameld in Bouwend Nederland, zeggen zich niet in de misstanden te herkennen. Volgens de organisatie komen deze praktijken 'zeker niet op grote schaal voor' en vormen ze een verschijnsel 'waar wij in elk geval niet achter staan als werkgever'.