Bouwkosten rijzen de pan uit
De aantrekkende woningmarkt zorgt niet alleen voor stijgende huizenprijzen. Ook een verbouwing is flink duurder doordat aannemers de uurprijs, na jaren sappelen, hebben aangepast.
Delen per e-mail
Uit een rondgang van deze krant langs aannemers blijkt dat de meesten van hen nu meer voor hun diensten vragen dan een jaar geleden. ,,Het zou tijd worden ook", zegt John Besseling van het gelijknamige metselbedrijf uit Steenderen. ,,De tarieven moeten nog verder omhoog, want in de crisis was het al helemaal niks. We hadden nu al op 45 euro per uur moeten zitten, maar daar zitten we nog niet aan. We zijn nog steeds een beetje aan het opkrabbelen."
Het gevolg van die hogere prijzen: de kosten van een verbouwing of aanbouw lopen razendsnel op ,,Het is de wet van vraag en aanbod", zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ,,In de crisisjaren zijn de tarieven flink gedaald. Dan zette je je diensten scherp in de markt, alleen al om je mensen aan het werk te houden.
Dan hield je er een beetje of niets aan over. Nu is het andersom." Maar, er is nog steeds sprake van zelfcorrigerend vermogen, benadrukt De la Porte. ,,Als je meer vraagt dan de concurrent, dan krijg je nog steeds een opdracht niet."
'De zzp'er komt niet meer voor 25 euro'
Vier maanden geleden vertelden Ralf de Graaf en Elke Wesseling uit Nijmegen in deze krant hoe lastig het was om een beschikbare aannemer te vinden, die hun kluswoning onder handen kon nemen. Nu ze die eindelijk gevonden hebben, blijkt het budget van de twee niet toereikend. Reden: door de gigantische vraag zijn aannemers in de tussentijd duurder geworden.
Dat budget, dat was al vrij fors. Liefst 100.000 euro reserveerde het stel begin dit jaar bij de bank, als bouwdepot. ,,Daar hebben we een bouwspecificatie voor aan moeten leveren", vertelt De Graaf. ,,Je maakt daarin een schatting van wat de verbouwkosten gaan zijn. We zijn daarin realistisch geweest, en we hebben het bedrag ook gekregen van de bank."
Het huis, in de Nijmeegse wijk Hees, kochten ze voor een 'schijntje', zegt De Graaf. ,,165.000 euro hebben we er voor neergeteld, in de wetenschap dat er een hoop aan moest gebeuren. We hebben ons goed laten informeren en adviseren, en zo kwamen we op die ton. Toen we eindelijk aannemers hadden gevonden die tijd hadden, kwamen de offertes. En toen bleek dat bedrag niet afdoende te zijn."
De oorzaak, zo weet De Graaf zeker, zit 'm in de aannemers, die door de gigantische vraag hun uurprijs omhoog hebben gegooid. ,,Ook m'n eigen aannemer zegt: 'we hebben ook moeilijkere tijden gehad, en nu kunnen we het vragen'. Eigenlijk geef ik ze groot gelijk, want zij hebben ook een realistisch bedrag nodig om van rond te komen. Maar voor ons is het wel zuur."
Zuur, omdat het Nijmeegse stel nu duizenden euro's bij heeft moeten lenen. Niet bij de bank, maar bij ouders.
Aannemers in de regio erkennen dat de prijzen omhoog zijn gegaan'. ,,Zzp'ers die tijdens de crisis voor 25 euro per uur kwamen, die doen dat nu natuurlijk niet meer", zegt Adriaan van den Broek van het gelijknamige bouwbedrijf uit Heteren. ,,Geef ze maar eens ongelijk."
Verder in het nieuws
-
Britse vliegmaatschappij: we zijn failliet door brexit
De Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybmi heeft faillissement aangevraagd, onder meer vanwege de brexit. De luchtvaartmaatschappij heeft dit zaterdagavond op haar website aangekondigd. -
Pence maant Europese landen: verzet je tegen de pijplijn van Merkel en Poetin
Op een bijeenkomst in München heeft de Amerikaanse vice-president Mike Pence zich vandaag opnieuw uitgesproken tegen Nord Stream 2, de pijplijn die gas van Rusland naar Duitsland transporteert. Europa wordt daardoor veel te afhankelijk van Rusland, zegt Pence. -
Strenge kartelwaakhond ACM wil wél arme zzp’er helpen
Kartelwaakhond ACM is bezorgd over de zwakke positie van zzp’ers. De toezichthouder onderzoekt of eenpitters aan de onderkant van de arbeidsmarkt toch de krachten mogen bundelen om zo betere tarieven bij de opdrachtgevers af te dwingen. -
Volkswagen wil nog veel meer elektrische auto's maken. En ook goedkopere
Volkswagen wil de komende jaren beduidend meer elektrische auto’s uitbrengen dan oorspronkelijk was gepland. Daarnaast stelt het bedrijf dat er ook een relatief goedkoop model van ongeveer 20.000 euro moet komen. -
PREMIUM
De week van Phlippen Het verhitte debat over almaar langer doorwerken voor zware beroepen slaat nergens op
Sandra Phlippen is hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.
-
De Nederlandse supertrucks rijden België in
De Nederlandse transportbranche maakt steeds meer gebruik van LZV’s, Langere en Zwaardere Vrachtwagens. Nu ook België de grens opent voor deze 25 meter lange en 60 ton zware supertrucks worden er duizenden verwacht. Sommige transportbedrijven willen nóg langer. Goed voor het milieu, zeggen ze. -
Oproep Stellen gezocht voor de rubriek Geld&Geluk in ons magazine
-
Einde van een tijdperk: Ikea neemt het één euro-ontbijt op de schop
Liefhebbers van een Ikea-ontbijt mogen vanaf nu hun knip trekken. Althans, als ze geen lid zijn van de Ikea-familie. Wie geen pasje heeft, moet voortaan in de buidel tasten voor het geliefde één euro-ontbijt. Voor pashouders blijft de schade beperkt tot 20 cent meer.