Volledig scherm
Bouwers rekenen meer per uur. © Koen Suyk

Bouwkosten rijzen de pan uit

De aantrekkende woningmarkt zorgt niet alleen voor stijgende huizenprijzen. Ook een verbouwing is flink duurder doordat aannemers de uurprijs, na jaren sappelen, hebben aangepast.

Uit een rondgang van deze krant langs aannemers blijkt dat de meesten van hen nu meer voor hun diensten vragen dan een jaar geleden. ,,Het zou tijd worden ook", zegt John Besseling van het gelijknamige metselbedrijf uit Steenderen. ,,De tarieven moeten nog verder omhoog, want in de crisis was het al helemaal niks. We hadden nu al op 45 euro per uur moeten zitten, maar daar zitten we nog niet aan. We zijn nog steeds een beetje aan het opkrabbelen."

Het gevolg van die hogere prijzen: de kosten van een verbouwing of aanbouw lopen razendsnel op ,,Het is de wet van vraag en aanbod", zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ,,In de crisisjaren zijn de tarieven flink gedaald. Dan zette je je diensten scherp in de markt, alleen al om je mensen aan het werk te houden.

Dan hield je er een beetje of niets aan over. Nu is het andersom." Maar, er is nog steeds sprake van zelfcorrigerend vermogen, benadrukt De la Porte. ,,Als je meer vraagt dan de concurrent, dan krijg je nog steeds een opdracht niet."

'De zzp'er komt niet meer voor 25 euro'
Vier maanden geleden vertelden Ralf de Graaf en Elke Wesseling uit Nijmegen in deze krant hoe lastig het was om een beschikbare aannemer te vinden, die hun kluswoning onder handen kon nemen. Nu ze die eindelijk gevonden hebben, blijkt het budget van de twee niet toereikend. Reden: door de gigantische vraag zijn aannemers in de tussentijd duurder geworden.

Dat budget, dat was al vrij fors. Liefst 100.000 euro reserveerde het stel begin dit jaar bij de bank, als bouwdepot. ,,Daar hebben we een bouwspecificatie voor aan moeten leveren", vertelt De Graaf. ,,Je maakt daarin een schatting van wat de verbouwkosten gaan zijn. We zijn daarin realistisch geweest, en we hebben het bedrag ook gekregen van de bank."

Het huis, in de Nijmeegse wijk Hees, kochten ze voor een 'schijntje', zegt De Graaf. ,,165.000 euro hebben we er voor neergeteld, in de wetenschap dat er een hoop aan moest gebeuren. We hebben ons goed laten informeren en adviseren, en zo kwamen we op die ton. Toen we eindelijk aannemers hadden gevonden die tijd hadden, kwamen de offertes. En toen bleek dat bedrag niet afdoende te zijn."

De oorzaak, zo weet De Graaf zeker, zit 'm in de aannemers, die door de gigantische vraag hun uurprijs omhoog hebben gegooid. ,,Ook m'n eigen aannemer zegt: 'we hebben ook moeilijkere tijden gehad, en nu kunnen we het vragen'. Eigenlijk geef ik ze groot gelijk, want zij hebben ook een realistisch bedrag nodig om van rond te komen. Maar voor ons is het wel zuur."

Zuur, omdat het Nijmeegse stel nu duizenden euro's bij heeft moeten lenen. Niet bij de bank, maar bij ouders.

Aannemers in de regio erkennen dat de prijzen omhoog zijn gegaan'. ,,Zzp'ers die tijdens de crisis voor 25 euro per uur kwamen, die doen dat nu natuurlijk niet meer", zegt Adriaan van den Broek van het gelijknamige bouwbedrijf uit Heteren. ,,Geef ze maar eens ongelijk."

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’