Bpost: met PostNL samengaan als gelijken
Het Belgische Bpost benadrukt PostNL als partner en niet als prooi te zien. Het Nederlandse postbedrijf houdt bij een overname veel invloed, ook blijft de naam gewoon in stand, liet ceo Koen van Gerven vanmorgen weten in een toelichting op het nieuwe bod van gisteravond.
Wij zien dit als fusie tussen twee gelijkwaardige partners
,,Wij zien dit als fusie tussen twee gelijkwaardige partners," stelde Van Gerven vanmorgen in een conference call met pers en marktanalisten. ,,Dat vertaalt zich ook op bestuursniveau."
Bij een overname krijgt PostNL drie vertegenwoordigers in de nieuwe 10-koppige directie. Bpost heeft er ook drie, verder komen er drie onafhankelijke directieleden met 'een bewezen internationaal profiel', die door de Belgen genomineerd worden. Ceo Van Gerven completeert de raad van bestuur.
In de Raad van Commissarissen mag PostNL de president leveren, ook mag de Ondernemingsraad van het postbedrijf een commissaris voordragen. Door de overname verwatert het belang van de Belgische staat van 51 naar 40 procent. ,,Bpost zal volledig onderworpen zijn aan het privaatrechtelijke vennootschapsrecht."
Bpost belooft de naam PostNL niet enkel te handhaven in Nederland, maar daar ook verder in te investeren. De directie zal na de overname uit twee leden bestaan.
Samen kunnen wij een bepalende speler in Europa worden. Wij hopen snel in gesprek te kunnen met de directie van PostNL over ons vernieuwde bod.
Hervatten
Bpost zegt verder de huidige arbeidsvoorwaarden van het PostNL-personeel volledig te respecteren, net als lopende sociale plannen en pensioenverplichtingen. Volgens Van Gerven zal de overname geen gedwongen ontslagen kosten, maar juist 3200 banen opleveren. ,,Die zijn grosso modo evenwichtig over Nederland en België verdeeld zijn."
In ons land zal Bpost bovendien een innovatiecentrum vestigen waar nieuwe diensten op het gebied van e-commerce worden ontwikkeld. ,,We willen in onze sector leider op het gebied van innovatie en technologie worden.
In totaal heeft Bpost zijn nieuwe bod op zes concrete punten aangepast, precies zoals vorige week al uitlekte. Bij elkaar ontstaat een gezamenlijke combinatie van 28 miljoen potentiële klanten in Nederland en België. ,,Dagelijks zullen we 15 miljoen brieven en een half miljoen pakketjes bezorgen."
Samen vormen Bpost en PostNL het vierde postbedrijf in Europa. ,,De verwachte trend is dat de consolidatie op de Europese postmarkt komende jaren zal versterken. Samen kunnen we daarin een bepalende speler worden."
We hebben vertrouwen in onze zelfstandige strategie
Snel een deal
Volgens Bpost kan er snel een deal liggen met PostNL. ,,In mei hebben we op veel belangrijke terreinen al afspraken gemaakt," stelt ceo Van Gerven. ,,We kunnen snel schakelen en die hervatten." Bpost zegt er naar uit te zien om in gesprek te gaan met alle belanghebbenden bij PostNL, van directie tot werknemers.
Van Gerven beklemtoont dat Bpost's bod van 5,65 euro per aandeel zeer goed is. ,,Dat ligt ruim 54 procent boven de slotkoers van 26 mei, de dag voor het eerste uitlekken van de gesprekken tussen Bpost en PostNL. En het ligt 31,6 procent boven de slotkoers van 4,29 euro op 31 oktober."
Voorlopig reageert PostNL niet enthousiast. ,,De Raad van Commissarissen en Raad van Bestuur van PostNL zijn het ongevraagde voorstel van Bpost aan het bestuderen en afwegen met ondersteuning van financieel en juridisch adviseurs, conform hun verantwoordelijkheid," laat het bedrijf weten in een korte verklaring. ,,Daarbij zullen de belangen van alle belanghebbenden bij PostNL zorgvuldig worden afgewogen."
,,We hebben vertrouwen in onze zelfstandige strategie. We hebben goede voortgang gemaakt in het implementeren van onze strategie en hebben de stabiliteit van PostNL in de afgelopen jaren versterkt."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
19
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PostNL houdt overnamebod van Belgische Bpost in beraad
PostNL beraadt zich op het voorgenomen overnamebod dat zijn Belgische branchegenoot Bpost gisteravond openbaar maakte. Dat zei bestuursvoorzitter Herna Verhagen in een toelichting op de kwartaalcijfers van het postbedrijf. -
'Belgische Bpost werkt aan verbeterd bod op PostNL'
Het Belgische postbedrijf Bpost werkt aan een nieuw bod op PostNL. Dat meldde Het Financieele Dagblad (FD) vanmiddag op basis van een voorbereidend document dat de krant in handen heeft. -
PostNL wijst overnamebod Belgische bpost af
PostNL heeft het overnamebod dat bpost heeft gedaan op alle aandelen van de Nederlandse pakketbezorger afgewezen. Dat maakte het bedrijf zondagavond bekend.
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Update
Belgische Bpost wil PostNL overnemen
Het Belgische postbedrijf Bpost wil zijn Nederlandse branchegenoot PostNL overnemen. Het heeft een 'vriendelijk voorstel' gedaan om met elkaar te gaan praten, zo bleek zondagavond. Concreet wil Bpost 5,65 euro per aandeel op tafel leggen voor PostNL, deels in aandelen en deels in contanten. -
PREMIUM
Moeten vrouwen energietransitie leiden? ‘Vertrouwde mannelijke aanpak werkt niet meer’
Zijn vrouwen geschikter om de energietransitie te leiden dan mannen? Gewaagde vraag, maar Dorine Bosman, jarenlang in dienst van Shell en nu directeur in de Amsterdamse haven, wil hem wel beantwoorden.