Volledig scherm
In het geval van de sjoemeldiesels zouden de Consumentenbond en ANWB graag naar de rechter stappen voor een collectieve schadevergoeding. © EPA/Thinkstock/Beeldbewerking AD

Brandbrief belangenclubs: Maak massaschadevergoeding mogelijk

Belangenorganisaties willen dat het mogelijk wordt om een massale schadevergoeding af te dwingen. Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de ANWB dringen er bij de politiek op aan om een nieuwe wet, die morgen in de Tweede Kamer wordt behandeld, zonder aanpassingen aan te nemen.

De drie consumentenclubs, met samen 5,5 miljoen leden, hebben een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer. Ze hopen nu eindelijk op een slotakkoord, na dertig jaar van onderhandelen.

Nu kunnen consumentenorganisaties al wel een collectieve rechtszaak voeren, maar als ze in het gelijk worden gesteld, moeten de gedupeerden alsnog ieder voor zich een schikking treffen over een schadevergoeding. Dat moet anders, vinden de Consumentenbond, ANWB en Eigen Huis én ook minister Dekker (VVD, rechtsbescherming). In zijn wetsvoorstel wordt zo’n ‘massaschade’ mogelijk. ,,We dringen er bij de politiek op aan om de wet ongewijzigd aan te nemen. Het is onze oproep aan hen om het juiste te doen voor de consument’’,  zegt woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

De drie clubs hebben in de loop der jaren heel wat voorbeelden voorbij zien komen waarbij het voor consumenten heel wat makkelijker was geweest om de rechter om ‘massaschade’ te vragen. De boeterente bijvoorbeeld, woekerpolissen of de beeldbuisclaim (rond verboden prijsafspraken voor televisies, red.). 

Nietig

,,Of neem de sjoemeldiesels, waardoor heel veel mensen zijn gedupeerd. In de Verenigde Staten, waar je collectief zo’n schadevergoeding kunt afdwingen, heeft Volkswagen flinke schikkingen getroffen. In Europa bijna niet, hoewel het bedrijf wel is veroordeeld. Mensen moeten hun individuele overeenkomst met het bedrijf nietig laten verklaren door een rechter en vragen om een schadevergoeding. Het is erg omslachtig’’, legt de woordvoerder uit. Brussel riep vorig jaar al op om te komen tot een betere regeling voor consumenten.

Tegenstanders van de wet vrezen Amerikaanse toestanden, met torenhoge schadevergoedingen die een strop kunnen zijn voor bedrijven. Maar volgens de belangenclubs zal het hier zo’n vaart niet lopen. ,,In de VS kennen ze een soort boete die een bedrijf bovenop de schadevergoeding aan de gedupeerde moet uitkeren, maar dat kennen we hier helemaal niet.’’

Spierenburg: ,,Het gaat ons erom dat wij, als vertegenwoordigers van een groep consumenten, een collectieve schadevergoeding kunnen eisen zodat mensen niet in hun eentje rechtszaken moeten voeren. Individueel is dat toch spannend: je moet veel kosten maken en je procedeert vaak tegen een bedrijf dat diepe zakken heeft en een lange adem.’’