Volledig scherm
Door de dumping van Braziliaans kippenvlees zakt de prijs. © ANP

Braziliaans vleesschandaal treft kippenboeren in hun portemonnee

Het Braziliaanse schandaal met bedorven vlees raakt ook de Nederlandse kippensector. Door dumping van Braziliaans kippenvlees op de wereldmarkt, zakt de prijs. Die waarschuwing geeft Gert Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi, de branchevereniging van de pluimveeverwerkende industrie.

Brazilië is een van de grootste exporteurs van kippenvlees ter wereld. Ook Nederland levert veel kipfilets aan het buitenland. Nu  China en Chili de grenzen hebben dichtgegooid voor het 'vieze' vlees zitten de Brazilianen met een enorme berg vlees in hun maag. ,,Dat zorgt voor een overschot op de markt en zet de prijzen onder druk'', aldus Oplaat. En die lage prijzen gaan straks ook gelden voor het Nederlandse kippenvlees dat geëxporteerd wordt.

De Europese Unie is ook begonnen met het weren van Braziliaans vlees, maar hier gaat het om  de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat. Van de 900.000 ton kip die de Europese Unie jaarlijks importeert komt 500.000 ton uit Brazilië. ,,In Brazilië zijn 21 bedrijven verdacht van het sjoemelen met vlees. Vier daarvan exporteren naar Europa. Twee daarvan mogen niet meer exporteren. Al met al gaat het maar om een verwaarloosbaar deel van de import'', zegt Oplaat.