Volledig scherm
Een medewerker van de Iraanse olieraffinaderij ten zuiden van Teheran. De olieprijzen dalen mede doordat acht landen olie mogen blijven kopen van Iran. © AP

Brentolie duikt onder 70 dollar per vat

De prijs van een vat Brentolie is vandaag gezakt tot onder 70 dollar, het laagste niveau in zes maanden. De olieprijzen zijn nu al met meer dan 20 procent gedaald sinds begin oktober nog het hoogste niveau in vier jaar werd bereikt.

Een vat Brentolie (van 159 liter) noteerde rond het middaguur 1,6 procent in de min op 69,54 dollar. Een vat Amerikaanse zakte 1,8 procent tot 59,62 dollar.

Iran

De olieprijzen gaan al tien handelsdagen op rij omlaag. Dat komt mede door de toestemming die acht landen hebben gekregen van de Verenigde Staten om olie te blijven kopen van Iran, na het ingaan van de Amerikaanse sancties tegen het land. 

Ook berichten over een recordproductie in de VS en de mogelijkheid dat oliekartel OPEC de productie volgend jaar kan gaan verlagen zorgen voor druk op de prijzen omdat er weer een overschot op de markt kan ontstaan. 

De OPEC komt dit weekeinde bijeen in Abu Dhabi.

Naam

Brent olie dankt haar naam aan het gelijknamige Brent-olieveld van Shell voor de Engelse kust in de Noordzee. De olie uit dit veld heeft een bepaalde kwaliteit en alle olie van diezelfde kwaliteit heet daarom Brent olie. De benaming geldt voor bijna alle olie uit Europa, Afrika en het Midden Oosten, die ook voor dezelfde prijs wordt verhandeld.