Volledig scherm
Vooral bedrijven die via de Rotterdamse haven goederen vervoeren uit het Verenigd Koninkrijk kozen voor een opslagplek in de regio Rotterdam. © ANP

Brexit: bedrijven ‘hamsteren’ in regio Rotterdam

De bedrijfsruimtemarkt in de regio Rotterdam spint garen bij de onzekerheid rond de brexit. Het aantal vierkante meters aan bedrijfsruimte dat werd gehuurd of gekocht, is vorig jaar verdubbeld. Dat meldt makelaarsvereniging Dynamis.

Vooral bedrijven die via de Rotterdamse havens goederen vervoeren uit het Verenigd Koninkrijk naar het Europese vasteland, kozen voor een opslagplek in de regio Rotterdam. Onderzoeker Rick van Zwet noemt als voorbeeld een leverancier van Chesterfields die de typisch Engelse banken verkoopt in Nederland. ,,Voorheen leverde hij op bestelling, nu heeft hij ze opgeslagen in Rotterdam.”

De regio Maasstad profiteerde het meest met de vraag naar hallen, loodsen en nieuwe distributiecentra, maar ook de rest van Nederland kon meeliften. De vraag leidde tot een totale stijging met 4 procent tot een recordbezetting van 3,5 miljoen vierkante meter. Naast de brexit heeft ook de economische voorspoed van de jaren een rol gespeeld, aldus Van Zwet van Dynamis. 

Zijn verwachting is voor dit jaar en de komende jaren minder positief. Zijn verwachting is dat de markt voor bedrijfsruimte zal stagneren, mede als gevolg van de mindere economische vooruitzichten.