Volledig scherm
© EPA

Brexit levert Nederland honderden extra banen op

Het aanstaande vertrek van de Britten uit de Europese Unie heeft Nederland al bijna vijfhonderd banen opgeleverd. Achttien bedrijven hebben er inmiddels voor gekozen van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland te verhuizen.

De komende jaren kan het aantal banen, dat door de brexit naar Nederland komt, nog flink oplopen, denkt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Namens de regering probeert het agentschap zoveel mogelijk bedrijven naar Nederland te halen. 

Veel bedrijven die in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn aarzelen nog. Ze willen eerst kijken hoe de brexit uit gaat pakken. Het NFIA is in gesprek met ruim tweehonderd bedrijven die een verhuizing overwegen.

Amsterdam heeft het prestigieuze Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) al binnengesleept. Bij het bedrijf, dat nu nog gevestigd is in Londen, werken negenhonderd hoogopgeleide mensen.

'Belangrijk voor ons land'

,,De aanwezigheid van buitenlandse bedrijven is belangrijk voor ons land'', zo zegt Minister Eric Wiebes (Economische Zaken). ,,1,4 miljoen Nederlanders hebben direct of indirect een baan dankzij deze bedrijven.''

Het afgelopen jaar kwamen er volgens hem al meer dan 12.500 banen bij in Nederland, dankzij investeringen van buitenlandse bedrijven. Meer dan 350 bedrijven, waaronder Netflix en Merck, investeerden in 2017 ruim 1,67 miljard euro in de Nederlandse economie. Dat blijkt uit cijfers van NFIA. 

Voorgaande jaren

In voorgaande jaren werd er wel meer buitenlands geld geïnvesteerd, maar leverde dat minder banen op. In 2016 ging het om 1,74 miljard euro en ruim 11.000 banen, in 2015 om 1,87 miljard euro en 9.300 banen.

Recordjaar 2014 zal niet snel worden overtroffen, maar dat is te verklaren door grote eenmalige investeringen die toen werden gedaan. Zo investeerde het Canadese Northland Power ruim 1,6 miljard euro in een windpark op zee, en pompte Google 600 miljoen euro in een datacentrum in de Groningse Eemshaven.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.