Brexit speelde rol bij keuze afvalverwerker Renewi voor Damrak
De aan de Londense beurs genoteerde afvalverwerker Renewi heeft voor een tweede beursnotering in Amsterdam gekozen om beleggers te trekken die in euro’s willen of moeten beleggen. De brexit speelde daarbij een rol, aldus topman Otto de Bont.
Sommige institutionele beleggers mogen namelijk niet beleggen op markten buiten de Europese Unie. De Amsterdamse notering werd daarmee een feit vlak voor de brexitdeadline op vrijdag, terwijl Renewi al langer plannen had. Dat uitstel had volgens De Bont te maken met wat uitdagingen die het bedrijf had. ,,We wilden met vertrouwen over de toekomst kunnen praten.”
Renewi had de afgelopen jaren problemen rond dochteronderneming ATM, die vervuilde grond door verwarming schoonmaakt. Eind vorig jaar besloot de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat de schoongemaakte grond van dat bedrijf gebruikt mag worden. ,,Het was een kwestie van 'is schoon schoon genoeg?”, aldus De Bont. Door het oponthoud ontwikkelde ATM echter ook een manier om de schoongemaakte grond weer te scheiden in zand en grind.
CO2-taks
Bij de notering in Amsterdam gaf Renewi, dat enkele jaren geleden ontstond uit een fusie tussen het Britse Shanks en het Nederlandse Van Gansewinkel, geen nieuwe aandelen uit. Ook de komende jaren heeft het bedrijf geen plannen voor een emissie, zegt De Bont. ,,Als er een CO2-taks komt, kan het gebruik van secundaire grondstoffen interessanter worden voor bedrijven. Wellicht dat we dan extra kapitaal nodig hebben voor investeringen”, kijkt hij verder vooruit.
De brexit heeft voor het Brits-Nederlandse bedrijf weinig gevolgen. De afvalstromen worden veelal verwerkt in het land waar ze zijn ontstaan. Wel denkt De Bont dat "de afstand over het Kanaal iets groter" wordt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExclusief interview
Topman moet Jumbo weer ‘nederig’ maken: ‘Hard werken om gunst van de klant te behouden’
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM14
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Stijgende verkopen en prijzen stuwen omzet autobranche omhoog
De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.
-
PREMIUMbrandbrief53
Bedrijven boos om ‘strafheffing’ op gas: nieuw klimaatplan bedreigt draagvlak energietransitie
Vuren -
-
-
PREMIUM
Ongewone aanpak lerarentekort in België: beste leerkracht krijgt meer betaald
België grijpt naar een ongewoon middel om het lerarentekort op te lossen: ongelijke beloning op basis van prestatie, bepaald door de schoolbesturen. Zou zoiets in Nederland ook werken?Vakbondsvoorzitter Daniëlle Woestenberg: ,,Wat ik er mooi aan vind, is dat het meesterschap beloont.” -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?