Volledig scherm
Nick Clegg met premier Rutte voor de deur van Downing Street 10, toen ambtswoning van de conservatieve premier David Cameron. Clegg was vice-premier in dat kabinet. © AP

Britse ex-toppoliticus Nick Clegg wordt pr-baas Facebook

Nick Clegg, voormalig vicepremier van Groot-Brittannië en half Nederlands, gaat aan de slag bij Facebook. Als hoofd communicatie en publiek beleid moet hij het door schandalen geplaagde Facebook aan een beter imago helpen.

De 51-jarige Clegg heeft een Nederlandse moeder en spreekt accentloos Nederlands. Als leider van de Liberal Democrats was hij tussen 2010 en 2015 vicepremier in het conservatieve kabinet van David Cameron. Dat bleek electoraal gezien geen succes. De liberaal-democraten werden weggevaagd bij de verkiezingen van 2015 en gingen van 57 naar acht zetels in het Lagerhuis.

Met name Cleggs gebroken belofte om het collegegeld niet te verhogen, brak hem op. Clegg behield zijn stoel in het Lagerhuis, maar raakte die twee jaar later alsnog kwijt. Hij verloor van Labour-kandidaat Jared O’Mara.

Nu stapt Clegg over naar Facebook, hij gaat werken op het hoofdkantoor in Menlo Park, bij San Francisco. De Brit moet het sociale netwerk aan een beter imago helpen en aan betere relaties met de politiek. Afgelopen tijd lag Facebook onder vuur vanwege de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het datamisbruik door het Britse Cambridge Analytica. 

Volledig scherm
Facebook lag afgelopen jaar zwaar onder vuur, ook in Europa. Nick Clegg moet de relaties tussen Brussel en het sociale medium verbeteren. © REUTERS

ACM-directeur

Volgens de Financial Times moet Clegg met name de banden van Facebook met de Europese instellingen verbeteren. De overstap naar Facebook is opvallend: er zijn weinig Europese politici in de techwereld. Wel wist Facebook vorig jaar november in ons land ACM-directeur Johan Keetelaar als lobbyist binnen te hengelen. Keetelaar is sinds februari directeur Europa en houdt zich bezig met onder meer mededinging en internationale regelgeving.

In zijn nieuwe functie volgt Clegg Elliot Schrage op. Schrage kondigde in juni zijn vertrek aan, na tien jaar bij het socialmediabedrijf.