Volledig scherm
© ANP

'Brood wordt 15 tot 20 cent duurder'

UpdateDe prijs van brood gaat al in september met 15 tot 20 cent omhoog. Dat meldt BNR Nieuwsradio op basis van de verwachting van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBO). Ook koekjes en gebak zullen duurder worden.

Volgens Jaap Haanstra, voorzitter van de afdeling Akkerbouw van LTO Nederland, is dit een goed teken voor de graanboeren. Door overproductie is de graanprijs de afgelopen jaren dramatisch laag geweest. Hij wil daarmee niet zeggen dat de boeren nu binnenlopen, want volgens hem is het produceren van graan al jaren verliesgevend.

Begrip
'Consumenten zullen er wel begrip voor hebben', denkt Jos den Otter van de NBO. De laatste keer dat de prijs van brood in deze mate steeg was 3 jaar geleden. Ook toen waren weersomstandigheden en speculeren de veroorzakers.

Tegenvallende graanoogst
Naast de tegenvallende graanoogst in Amerika zijn de feiten dat er in het Midden-Oosten meer vlees wordt gegeten en dat er ieder jaar 80 miljoen mensen bijkomen ook redenen voor de hogere graanprijs.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”