Volledig scherm
© ap

Broodjeszaak bakt verder zonder 'yogamat-ingrediënt'

Sandwichketen Subway belooft dat het een omstreden chemisch component verwijdert uit de broodjes. Volgende week moet al het brood gebakken zijn zonder het stofje met de bijnaam 'yogamat-ingrediënt'.

De broodjeszaak kwam onder vuur te liggen nadat een blogger een oproep had gedaan om het ingrediënt niet meer te gebruiken. Het gaat om het ingrediënt azodicarbonamide, een broodverbeteraar dat een witte kleur geeft. Het stofje wordt ook als schuimmiddel gebruikt bij de productie van rubber, en ook van rubberen yogamatten.

In de Europese Unie mag het niet in voedsel gebruikt worden, maar in Amerika wel. Ook McDonald's, Burger King en Starbucks gebruiken het ingrediënt. Blogger Vani Hari van FoodBabe.com zegt dat zij juist Subway aanviel omdat het graag een gezond imago uitstraalt. Hari's petitie kreeg zoveel aandacht dat Subway bekend maakte dat het deze week stopt met het gebruik van azodicarbonamide.

Volgens een woordvoerder van de sandwichketen is het bedrijf al een jaar bezig met het afbouwen van het middel.  Subway heeft 26.600 vestigingen in Amerika.