Volledig scherm
T-Mobile maakte afgelopen december bekend Tele2 over te nemen. © ANP

Brussel onderzoekt fusie T-Mobile en Tele2, vreest duurdere bundels

De Europese Commissie vreest dat Nederlanders door de fusie van T-Mobile en Tele2 straks veel meer moeten betalen voor mobiele bundels en een minder divers aanbod krijgen. Eurocommissaris Vestager (Mededinging) begint daarom een diepgravend onderzoek.

Quote

Betaalbare moderne telecom­dien­sten worden steeds belangrij­ker in het moderne leven

Margrethe Vestager, eurocommissaris Competitie

T-Mobile maakte afgelopen december bekend kleinere concurrent Tele2 over te nemen voor een kleine 200 miljoen euro. Samen zeggen de twee een vuist te willen maken tegen de dominantie van KPN en VodafoneZiggo in Nederland.

Die laatste twee beschikken over zowel een mobiel en een vast netwerk en kunnen daardoor aantrekkelijk geprijsde alles-in-één abonnementen van internet, tv, mobiele en vaste telefonie aanbieden. Tele2 (ruim 1 miljoen klanten) en T-Mobile (ruim 3,7 miljoen klanten) kunnen dat nu onvoldoende en bezitten vooral een goed mobiel netwerk. 

Brussel is echter bang voor hogere prijzen en een minder divers aanbod in Nederland. Sinds de komst van Tele2 in 2016 telt de mobiele markt vier spelers en is er een heuse prijzenoorlog ontketend. T-Mobile en Tele2 profileren zich daarbij beiden als prijsvechter, juist om zo klanten af te snoepen van KPN en Vodafone. 

Beperkte aanbod

,,Toegang tot betaalbare en kwalitatieve mobiele telecomdiensten worden steeds belangrijker voor het moderne leven," stelt Margrethe Vestager, eurocommissaris Mededinging. ,,We beginnen dit diepgaande onderzoek omdat we zeker willen zijn dat de geplande transactie tussen T-Mobile en Tele2 niet leidt tot hogere tarieven of een beperkter aanbod van mobiele diensten voor Nederlandse consumenten."

Vestager wijst er op dat T-Mobile en Tele2 momenteel elkaar concurrenten zijn op de markt voor mobiele telecommunicatie.

,,De Commissie maakt zich zorgen dat de transactie op twee manieren een negatieve impact zal hebben: door een vermindering van het aantal spelers op de markt en doordat de nieuwe onderneming minder zal worden geprikkeld om daadwerkelijk te concurreren met de resterende exploitanten. Dit kan leiden tot hogere tarieven en minder investeringen in mobiele telecomnetwerken."

Verder lezen na foto

Volledig scherm
Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) afgelopen mei in Brussel © AFP

Naaste concurrenten

In het nu gestarte onderzoek zegt Brussel te onderzoeken in hoeverre partijen inderdaad naaste concurrenten zijn en wat de mogelijke reactie van concurrenten van de nieuwe onderneming is. ,,Ook zal zij het belang van vaste/mobiele bundels in Nederland onderzoeken."

T-Mobile en Tele2 meldden hun fusie op 2 mei officieel aan bij de Europese Commissie. Vestager heeft nu 90 werkdagen de tijd voor het onderzoek en moet uiterlijk medio oktober een besluit nemen.

T-Mobile: 'We gaan door met verstoren'

Quote

Nederlan­ders krijgen door deze fusie juist meer keuze qua vaste diensten en internet

Søren Abildgaard, ceo T-Mobile Nederland

T-Mobile ontkent dat de fusie tot hogere prijzen leidt. ,,Wat ons betreft blijven we gewoon doorgaan met het verstoren van de markt," zei directeur Nederland Søren Abildgaard eerder al tegen het AD.

 ,,Ons Unlimited abonnement is een groot succes en dat blijft zo.'' Hij wijst er op dat de nieuwe combinatie straks ook op de vaste markt beter partij kan bieden aan KPN en VodafoneZiggo.

,,Zij verhogen hun prijzen steeds, terwijl consumenten weinig keuze hebben qua vaste diensten als tv en internet. Wij gaan dat veranderen en voor meer concurrentie zorgen. Consumenten krijgen daardoor meer keus en dat leidt tot lagere prijzen.''

Ongewoon

Een diepgaand onderzoek is vrij ongewoon. Het overgrote deel van de overnames en fusies leveren geen mededingingsbezwaren op. Momenteel onderzoek de Commissie nog drie andere deals, waarvan de voorgenomen overname van Shazam door Apple de bekendste is.

  1. 26 Miljardairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

    26 Miljar­dairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbe­vol­king

    Oxfam Novib waarschuwt voor de groeiende kloof tussen arm en rijk en de kwalijke gevolgen van de economische ongelijkheid voor de armen. De hulporganisatie gebruikt daarbij de jongste cijfers over rijkdom en armoede, verzameld op basis van bevindingen van Credit Suisse en Forbes. De bevindingen moeten de deelnemers aan het World Economic Forum in Davos overtuigen van de noodzaak het ernstige probleem aan te pakken. De jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite komt vandaag bijeen.