Een fluitprotest voor de Tweede Kamer tegen grootschalige belastingontwijking door multinationals.
Volledig scherm
Een fluitprotest voor de Tweede Kamer tegen grootschalige belastingontwijking door multinationals. © Arie Kievit.

Brussel pakt brievenbusfirma’s op Zuidas aan

Multinationals die via brievenbusconstructies in Nederland en andere EU-landen belasting ontwijken, dreigen hun verdienmodel kwijt te raken. De Europese Commissie komt nog dit jaar met wetsvoorstellen die deze belastingvlucht moeten stoppen.

11 reacties

 • Dolly J. de Groot

  1 maand geleden
  Brussel beter de instroom van ongewenste vreemdelingen aanpakken.
 • Peter van Wermeskerk

  1 maand geleden
  De omzet van de Googles en Amazons is in elk land bekend via de BTW. Daardoor valt aan de hand van omzet en winst elders te berekenen wat de winst in een land zonder kantoor ongeveer is. Alleen al op basis daarvan kan een belastingdienst een aanslag sturen. Zie de praktijk in Nederlkand. Overigens pleit ik er voor om winst op drie manieren te belasten: 1. de uitgekeerde winst; 2. het deel van de winst dat in het bedrijf wordt gehouden en 3. op het deel van de winst dat wordt geïnvesteerd.
 • Tom Vermeulen

  1 maand geleden
  Goed mijnheer van Gool, we weten waar u staat.
 • van Bergen

  1 maand geleden
  Loopt lekker hoor jongens, zo'n brievenbusfirma . .
 • Henk de Groot

  1 maand geleden
  Ik vraag me af of en EU hier echt iets aan kan doen, want volgens mij is fiscaal beleid een bevoegdheid van de lidstaten....
 1. Onenigheid over bouw van bijna 1 miljoen huizen
  PREMIUM
  31

  Onenigheid over bouw van bijna 1 miljoen huizen

  Nederland moet tot 2030 zo'n 900.000 woningen bouwen om het woningtekort en daarmee de woningnood op te lossen, stelt demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Er is volgens een onderzoek dat ze liet uitvoeren meer geld nodig voor de bouwplannen. Woningmarktdeskundigen zetten vraagtekens bij de noodzaak van zo veel nieuwe huizen én er is discussie over ‘bouwen in het groen’.