Volledig scherm
© AFP

Brussel start onderzoek naar Nederlandse belastingdeal met Nike

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek gestart naar de fiscale behandeling van het Amerikaanse sportkleding- en schoenenconcern Nike in Nederland. 

Brussel wil nagaan of de zogeheten fiscale rulings die Nederland aan Nike heeft verleend de onderneming een oneerlijk voordeel hebben bezorgd ten opzichte van concurrenten. Dit zou in strijd zijn met de Europese staatssteunregels, meldde EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging).

Nike zegt aan dezelfde belastingregels te voldoen als andere bedrijven in Nederland. Het bedrijf vindt de stap van Brussel daarom ongegrond. Het ministerie van Financiën zegt dat Nederland ‘uiteraard zal meewerken aan het onderzoek om te bekijken of er van staatssteun sprake is en of de afspraken voldoen aan de Nederlandse wet en de OESO-richtlijnen’. 

Geldig 

Het onderzoek van Brussel richt zich op belastingafspraken met twee in Nederland gevestigde ondernemingen van de Nike-groep. Van 2006 tot 2015 maakte de belastingdienst vijf fiscale afspraken, waarvan er twee nog steeds geldig zijn, zegt de commissie.

In de Nederlandse rulings is volgens de commissie een fiscaal aftrekbare royaltybetaling overeengekomen met Nike European Operations Netherlands en Converse Netherlands. De twee ondernemingen zijn belast met de promotie en de ontwikkeling van de verkoop van Nike- en Converse-producten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA-regio), en registeren alle verkoopinkomsten uit deze regio.

Vestager: ,,Lidstaten mogen niet toestaan dat ondernemingen complexe structuren opzetten om hun belastbare winsten op onrechtmatige wijze te verlagen waardoor zij een oneerlijk voordeel verkrijgen ten opzichte van hun concurrenten. De commissie zal de fiscale behandeling van Nike in Nederland nauwgezet onderzoeken en zal nagaan of deze in overeenstemming is met de staatssteunregels van de EU.’’

Paradise Papers

Eind 2017 meldde dagblad Trouw op basis van de Paradise Papers dat Nederland de multinational zou hebben geholpen bij het ontwijken van belasting. De constructie verliep via het Europese hoofdkwartier van Nike dat sinds 1999 in Hilversum zetelt. Vrijwel alle verkopen van Nike-producten buiten de VS zouden via dat centrum lopen. Volgens de Paradise Papers zou Nike tussen 2010 en 2014 jaarlijks ruim een miljard dollar via Nederland naar belastingparadijs Bermuda doorsluizen. Na 2014 liepen de betalingen vanuit Nederlandse bv’s van Nike naar commanditaire vennootschappen die Nike zelf opzette.