Volledig scherm
© AFP

Brussel tegen Facebook: 'Ons geduld raakt op'

Als Facebook voor het einde van het jaar niet transparanter is over wat het doet met de gegevens van zijn gebruikers, kan het zware sancties tegemoetzien. Het geduld van de Europese Commissie raakt op.

,,Dit duurt te lang", reageert Europees commissaris Věra Jourová (justitie en consumenten). ,,Het is nu tijd voor daden, niet voor nog meer beloften." Facebook beloofde maanden geleden al om zijn misleidende gebruikersvoorwaarden aan te passen, maar heeft dat tot nog niet gedaan. 

De kritiek van de commissie en Europese consumentenorganisaties richt zich vooral op de onduidelijkheid over wat Facebook met alle persoonlijke gegevens van zijn gebruikers doet. ,,Veel mensen weten niet dat Facebook het absolute copyright claimt op alles wat zij op Facebook zetten, zelfs als ze hun account hebben stopgezet", verklaart Jourova. 

In de gebruikersvoorwaarden is dat moeilijk te vinden. ,,Ik wil dat Facebook daarover volstrekt duidelijk is tegen zijn gebruikers." Facebook heeft 380 miljoen gebruikers in de EU-landen.

'Wel wijzigingen doorgevoerd'

In een reactie aan deze krant laat een woordvoerder van Facebook weten wel degelijk aanpassingen te hebben doorgevoerd. ,,We hebben de gebruiksvoorwaarden aangepast in april op de punten die de Europese Commissie heeft voorgesteld. Onze voorwaarden zijn nu veel duidelijker over wat wel en wat niet is toegestaan op Facebook en over welke opties de gebruikers hebben." Ook zegt de woordvoerder dat Facebook geen volledige copyright heeft op wat er op Facebook wordt gepubliceerd, maar dat dat copyright van de gebruiker van Facebook blijft.

Volledig scherm
© ANP XTRA