Volledig scherm
Vrachtwagencabines bij de Scania-fabriek in Zwolle. © anp

Brussel verdenkt vrachtwagenbouwers van kartelvorming

De Europese Commissie vermoedt dat een aantal fabrikanten van zware vrachtwagens verboden prijsafspraken heeft gemaakt. Als dat wordt bevestigd door onderzoek, dan riskeren de bouwers flinke boetes. Vandaag stuurde Brussel een officiële aanklacht naar de truckfabrikanten.

Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) wilde niet zeggen om welke fabrikanten het gaat. 'De officiële aanklachten gaan op dit moment uit en bedrijven moeten ook de kans hebben zich te verdedigen.' Ze zei wel dat het gaat om 'een groot aantal'. Het vermeende kartel zou tien jaar geleden op het hoogtepunt zijn geweest, maar nog steeds actief zijn.

Persbureau Bloomberg berichtte in Oktober al dat het zou gaan om DAF, Scania, MAN, Iveco en Renault Trucks. In januari 2011 deed Brussel samen met nationale mededingingsautoriteiten al onaangekondigde inspecties, onder meer bij DAF in Eindhoven en Scania in Breda.

Brussel kan bedrijven bij een bewezen kartel boetes opleggen tot 10 procent van de totale wereldwijde jaaromzet van de onderneming.
De commissie onderstreept dat het sturen van een officiële aanklacht nog niet de uitkomst van het onderzoek bepaalt.