Brussel waarschuwt Nederland: 'bescherm de zzp'er snel'
Europa wil dat Nederland de schijnzelfstandigen snel een betere rechtspositie geeft. Het kabinet Rutte III wil dit pas na 2020 doen. Brussel stelt dat zzp’ers die gedwongen zelfstandige zijn geworden en vaak niet of nauwelijks verzekerd zijn tegen ziekte, werkloosheid en pensioen op termijn ons sociale stelsel ondermijnen.
Brussel maant Nederland dan ook de zzp’ers dit of uiterlijk volgend jaar al een betere rechtspositie te bezorgen en daarmee niet te wachten tot na 2020, zo blijkt uit de vanmiddag gepubliceerde aanbevelingen. Daarin staat ook dat Nederland moet zorgen voor hogere inkomens, lagere privéschulden (vooral door hypotheken) en een groei van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling, zowel door overheden als bedrijven. Alle aanbevelingen zijn al eerder gedaan, maar die over de lotsverbetering van de zzp’er niet eerder zo hard.
Brussel erkent dat Nederland niet volledig stilstaat. Sommige maatregelen zijn genomen, andere recent aangekondigd, maar het blijft te weinig en te laat, aldus een populaire samenvatting van het standpunt van de Europese commissie. Ook maakt de commissie opnieuw kritische opmerkingen over de woningmarkt. Nederlanders steken zich diep in de schulden voor een eigen woning, in sociale huurwoningen zitten mensen die daar niet horen te zitten omdat hun inkomen te hoog is. Corporaties benutten niet alle wettelijke mogelijkheden voor huurverhoging.
Kritische noten
Kritische noten kraakt de commissie ook over het Nederlandse belastingregime, dat multinationals nog steeds toestaat met winsten te schuiven en landen te zoeken met het voor hen meest gunstige tarief. In Nederland zit een groot aantal buitenlandse investeerders die misschien wel nergens belasting afdragen, aldus de commissie. Dat pakt voor iedereen slecht uit: voor bedrijven omdat er geen gezonde concurrentie is, voor 'gewone' belastingbetalers (werknemers en het MKB) omdat zij opdraaien voor het gat dat de multinationals met hun onbelaste winsten laten vallen en voor de schatkist omdat die inkomsten mist. De commissie kondigt aan haar ‘constructieve dialoog in de strijd tegen agressieve belastingplanning’ voort te zetten.
Op het Europese front eisten goed en slecht nieuws de aandacht op. Het goede is dat alle eurolanden, inclusief het op dit terrein heel slecht bekend staande Frankrijk, dit jaar een tekort van minder dan 3 procent hebben. Dat is voor het eerst sinds de invoering van de euro, aldus Eurocommissaris voor economische zaken en Frans oud-minister van Financiën Pierre Moscovici.
Ondergraven
Het slechte nieuws is Italië, dat met zijn regeringsvorming en financiële plannen de net bereikte stabiliteit alweer ernstig dreigt te ondergraven. Het is dan ook van groot belang, zo onderstreepte vice-commissievoorzitter Valdis Dombrovskis nog maar eens, dat alle landen dit en volgend jaar de groei die iets vertraagt maar nog steeds ‘robuust’ blijft, maximaal benutten om hun economie te hervormen en waar nodig hun schulden verder te saneren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KLM lost laatste deel lening Nederlandse staat af
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft de lening die het eerder kreeg van de Nederlandse staat om door de coronacrisis te komen volledig afgelost. De maatschappij maakte bekend het laatste deel van 277 miljoen euro naar Den Haag te hebben overgemaakt. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Metaalfonds verhoogt voor het eerst sinds 2008 pensioenen
Pensioenfonds PME gaat in juli de pensioenen verhogen. Het is voor het eerst sinds 2008 dat het fonds voor werknemers uit de metaal- en technologiesector dit doet. -
PREMIUM
KLM lost laatste deel coronalening Nederlandse staat af, strenge voorwaarden blijven van kracht
Op de laatste werkdag van topman Pieter Elbers heeft KLM ook haar laatste geleende coronamiljoenen afgelost. Maar de strikte voorwaarden bij de coronasteun blijven, inclusief het inleveren van loon, intact. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
Oproep
Stellen gezocht voor een rubriek in weekendmagazine Mezza
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Den Haag heeft hoogste verborgen leegstand: bedrijfskantine ministerie straks een ‘dark kitchen’
Hybride werken, dus afwisselend op ‘de zaak’ en thuis, heeft veel impact. Den Haag heeft nu dubbel zo veel verborgen leegstand in de kantoorpanden als andere steden. Zo ontstaat er ruimte voor bijvoorbeeld horeca, dark kitchens en andere nieuwe bedrijven. En intieme kantoorhofjes hebben de toekomst.