Volledig scherm
DGN2000_3-4Lft 001 ROUTER WIFI © INT

Burger mag straks zelf router kiezen bij internetabonnement

Het Kabinet wil dat Nederlanders bij een internetabonnement zelf hun modem of router kunnen kiezen. Telecomaanbieders als KPN en Ziggo moeten dat volgend jaar mogelijk maken.

Bij telefoonabonnementen is het sinds jaar en dag normaal: mensen kiezen een bundel mét of zonder smartphone. En willen ze er wel één dan kunnen ze kiezen uit diverse modellen. Een iPhone of een Samsung voor een brede beurs of een budgettelefoon voor wie minder wenst uit te geven. 

Hetzelfde principe gaat in de toekomst gelden voor internetabonnementen. Nederlanders krijgen de keuze tussen een abonnement mét of zonder router. Zo krijgen ze overal en altijd toegang tot de snelste, digitale communicatie via internet, telefonie en televisie, stelt staatssecretaris Mona Keijzer (EZ).

,,Modems, routers en tv-ontvangers zijn volgens Europese regelgeving onderdeel van het privénetwerk van een consument of bedrijf," verklaart de bewindsvrouw. ,,Daar hoort bij dat je zelf mag kiezen welke apparatuur daarop het best past bij jouw wensen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. Net zoals je zelf kunt kiezen welke mobiele telefoon of welk merk televisie je koopt."

Quote

Burgers en bedrijven moeten altijd toegang hebben tot de snelste digitale communica­tie

Mona Keijzer, staatssecretaris EZ
Volledig scherm
Ook decoders vallen onder de nieuwe regels. Hier een advertentie van het voormalige UPC, inmiddels opgegaan in Ziggo. © foto Peter Hilz

Concurrentie

Om de verplichting te regelen, vaardigt het Kabinet de nieuwe beleidsregel 'Netwerksluitpunt' uit, waarvan de consultatie per vandaag start. Stakeholders kunnen tot medio februari reageren. Volgens EZ kan de verplichting als alles normaal verloopt al in 2018 ingaan. 

Keijzer stelt dat een deel van de consumenten graag zelf zijn modem regelt. Bovendien krijgen ze zo meer regie over de privacy-instellingen. Nu stelt de aanbieder die vaak in.

Daarnaast bevordert  de regel de concurrentie. ,,Het stimuleert dat meer aanbieders van deze apparaten toegang tot de markt hebben," stelt de bewindsvrouw.

Volledig scherm
Bij telefoons is het heel normaal dat bundels met en zonder smartphone komen. Dat moet ook voor routers, modems en decoders gaan gelden. © AD/Robin Utrecht