Volledig scherm
© Reuters

Cabinepersoneel Ryanair staakt op 25 en 26 juli

Een deel van het cabinepersoneel van Ryanair legt op 25 en 26 juli het werk neer. Het gaat om stewardessen en stewards uit België, Italië, Portugal en Spanje. Mogelijk sluiten ook piloten zich aan bij de staking. 

In ons land en in Duitsland wordt gedacht aan acties eind augustus, laat de Ierse vakbond Ialpa werken. Het cabinepersoneel in heel Europa is erg ontevreden over de arbeidsomstandigheden bij de Ierse luchtvaartmaatschappij en eist dat de nationale wetgeving gaat gelden in plaats van de Ierse. 

,,Nu wonen en werken ze in een land en betalen ze daar belasting en toeslagen, maar krijgen ze niet de voorzieningen die daar volgens het nationale recht bij horen", reageert bestuurder Asmae Hajjari van FNV Luchtvaart.

Dinsdag kondigden Ryanair-piloten in Ierland ook al aan om op 12 juli het werk neer te leggen. Het lijkt er niet op dat de partijen er voor die tijd uitkomen; de reactie van de luchtvaartmaatschappij op de eisen van de vakbonden komt niet in de buurt van wat nodig is om acties te voorkomen, stellen de Europese vakbonden.