Volledig scherm
Gouverneur Jerry Brown © AP

Californië verplicht aanwezigheid vrouwen in raden van bestuur

Californië heeft als eerste Amerikaanse staat een wet aangenomen die beursgenoteerde ondernemingen verplicht om vanaf eind 2019 minimaal één vrouw in de raad van bestuur te hebben. 

In de wet die gouverneur Jerry Brown zondag tekende staat verder dat bedrijven met vijf of zes bestuurders in 2021 twee, respectievelijk drie topvrouwen moeten hebben.

Brown geeft toe dat er vraagtekens zijn geplaatst bij de nieuwe wet, 'maar de recente gebeurtenissen in Washington maken duidelijk dat velen de boodschap nog altijd niet begrepen hebben'. De gouverneur verwees naar de hoorzitting van Brett Kavanaugh, kandidaat-rechter voor het Amerikaanse hooggerechtshof, eerder deze week. Kavanaugh wordt beschuldigd van ongewenste intimiteiten. 

Volgens Brown is gemiddeld een kwart van de bestuurders bij grote Californische beursgenoteerde bedrijven - met een omzet van meer dan 100 miljard dollar (86 miljard euro) - vrouw. Bij kleine bedrijven is dat 11 procent. Zo'n 165 bedrijven hebben op dit moment geen vrouwelijke bestuurders.